skip to Main Content

Tram van Uithoflijn kampt met vierkante wielen

Door De Vierkante Wielen Van De Tram Kampen Omwonenden Met Veel Geluidsoverlast.

De Uithoflijn kampt sneller dan verwacht met vierkante wielen. Dat is vervelend voor U-Ov, maar nog vervelender voor de omwonenden! Zij ervaren veel geluidsoverlast…

UTRECHT – De Uithoflijn lijkt voordat hij goed en wel op gang is gekomen al van het goede spoor te zijn afgedwaald. Eerder waren er al verscheidene wisselstoringen en nu kampt de tram met een nieuw probleem: vierkante wielen. Vierkante wielen zijn voor een tram niet een heel gek fenomeen, maar wel als ze al zo snel ontstaan. Twee weken na ingebruikname werd het mankement al vastgesteld. Woordvoerder Ron van Dopperen liet in een reactie aan het Algemeen Dagblad weten: ,,De oorzaak zit in de slijtage van de wielen en dat gaat harder dan we dachten. Het is nat en glad en de trams rijden met stalen wielen. En daardoor gaan de wielen sneller slippen en sneller slijten.” De grote gedupeerden zijn niet reizigers of U-Ov, maar de mensen die langs de Uithoflijn wonen. De vierkante wielen maken kabaal, waardoor het woongenot van de omwonenden serieus wordt aangetast.

Nadelige gevolgen
Vierkante wielen ontstaan als de wielen blokkeren en daardoor slijten. Het gevolg hiervan is dat ze niet meer rond zijn, écht helemaal vierkant zullen ze niet snel worden. Naast een irritant, bonkend geluid waar de bewoners last van hebben kan deze slijtage ook nadelige gevolgen hebben voor de tram en de rails. Deze kunnen hiervan schade ondervinden. Van Dopperen: ,,De technische dienst zoekt naar een oorzaak, maar de kleinere wielen krijgen sneller dan verwacht vlakke delen, of beter, de wielen worden vierkant. En dat betekent meer onderhoud. We proberen het geluid te dempen.”

(Foto: Het Utrechts Archief)
Back To Top
Zoeken