skip to Main Content

‘Nieuwe’ daklozenopvang heropend!

Frank Geppaart (r.) Krijgt Van De Wethouder Zijn Gouden Dom.

Wethouder Maarten van Ooijen heropende daklozenopvang NoiZ. Na een verbouwing van twee jaar kon de opvanglocatie eindelijk weer open kon. Met een nieuwe binnenkant een nieuwe naam…

UTRECHT – Na een verbouwing van twee jaar is NoiZ eindelijk weer open. Dat betreft een bijzondere opvanglocatie die eerder werd gebruikt als nachtopvang voor daklozen. Na de verbouwing is de NoiZ verworden tot een 24-uurs opvanglocatie voor daklozen. Bestuurder Jules van Dam van De Tussenvoorziening (de organisatie die daklozen helpt) liet trots weten: ,,De NoiZ is de enige opvanglocatie in Nederland die door dak- en thuislozen zelf beheerd wordt. In het ruim 25-jarig bestaan is de NoiZ nog geen dag dicht geweest. Het is de schoonste opvang van Nederland; de maaltijden zijn prima; het onderlinge afstemmen gaat goed; het rooster dat telkens weer door daklozen zelf gevuld moet worden en ook gevuld wordt. Hulde.” Ook is er een nieuwe naam.

Duurzaam

NoiZ stond altijd voor ‘Nachtopvang in Zelfbeheer’, maar dat is nu veranderd in ‘Nieuwe opvang in Zelfbeheer’. Er is voor gekozen om de afkorting NoiZ te behouden omdat dat een begrip is in de stad. Ook wethouder Maarten van Ooijen (Maatschappelijke Ondersteuning) is blij met de heropende opvanglocatie: ,,In Utrecht willen we dat mensen 24 uur op een opvanglocatie kunnen verblijven, liefst op een eigen kamer. Hiermee hebben zij een vaste plek en daarmee meer rust om te werken aan herstel. Ik ben er trots op dat dit de eerste opvanglocatie voor dak- en thuislozen in Nederland is die verbouwd is tot een volledig duurzame plek.”

Gouden Dom

Aan de heropening zat een extra feestelijk tintje. Frank Geppaart, voormalig beheerder van NoiZ, kreeg uit handen van de wethouder de Gouden Dom. Dat betreft een onderscheiding voor vrijwilligers. Geppaart kreeg deze onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor de gasten van de opvang. In NoiZ zijn dertig eenpersoonskamers en drie slaapzalen voor maximaal vijf personen per zaal gemaakt.

(Foto: Gemeente Utrecht / Geert de Jong)

Lees ook…

Student met kunstwerk in UMC Utrecht

Back To Top
Zoeken