skip to Main Content

‘Tilburg moet Hasseltplein beschermen’

De Hasseltse Kapel, Aan Het Hasseltplein.

Wordt het Hasseltplein ‘beschermd stadsgezicht’? Nu de druk op de omgeving toeneemt, maken lokale fracties en organisaties zich daar sterk voor.

TILBURG – Moet het Hasseltplein een beschermd stadsgezicht worden? Diverse organisaties zijn een petitie gestart om dit te bewerkstelligen. Rond het plein staan vijf rijksmonumenten, waaronder de Hasseltse Kapel. ‘De wens om het Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren is actueel geworden door nieuwe plannen in de directe omgeving. Hierdoor komt dit kwetsbare gebied dat al tientallen jaren in de verdrukking is, nóg meer onder druk te staan’, zo staat in de petitie. Deze petitie is een initiatief van Vereniging Leefbaarheid Hasseltplein, Stichting Behoud Frankische Driehoek Hasseltplein en Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel. Eerder berichtte CITY al over plannen om hotel de Postelse Hoeve te verbouwen tot studentenverblijf of zorghotel. Als het plein tot beschermd stadsgezicht verklaard wordt, dan gelden er voor bouwen andere regels waardoor het historisch karakter behouden blijft. Andere beschermde stadsgezichten in Tilburg zijn de stadskern en het Wilhelminapark/Goirkestraat. De fracties van CDA, 50Plus, SP, LST, GroenLinks en ONS Tilburg vinden dat het Hasseltplein een beschermde status moet krijgen en hebben een motie ingediend.

Met respect
CDA-raadslid Ton Gimbrère liet eerder aan het BD weten: ,,Veel mensen die ik spreek zijn verbaasd dat het Hasseltplein nog geen beschermd stadsgezicht is. Het is een van de mooist bewaard gebleven plekjes in Tilburg.” Dat betekent overigens niet dat er in de Postelse Hoeve geen studentenhuisvesting zou kunnen komen. Gimbrère: ,, Maar als het hotel daarvoor verbouwd moet worden kan het college de exploitant de boodschap meegeven dat dit moet gebeuren met respect voor het plein.” Mensen die de petitie willen ondertekenen, vinden deze op: http://bit.ly/petitie_hasseltplein.

(Foto: Flickr / Maurice van de Heuvel)
Back To Top
Zoeken