skip to Main Content

Rookverbod ook buiten de musea

In De Musea Mag Alleen Nog óp Doek Worden Gerookt.

Steeds meer plekken in de stad worden rookvrij. Zwembaden, dierenweides, speelplekken… Nu krijgen ook de buitenruimtes bij musea een geheel rookverbod!

UTRECHT – Utrechtse musea zijn vanaf heden honderd procent rookvrij. Dat hebben museumdirecteuren en de gemeente afgesproken in de alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij. Ook in de buitenruimtes om het museum mag tijdens de openingstijden niet meer gerookt worden. Hierbij gaan de musea dus een stapje verder dan wat de wet voorschrijft. De musea willen vooral kinderen niet meer confronteren met sigarettenrook als zij een museum bezoeken. Het rookvrij maken van de buitenruimtes is voor sommige musea een kleine ingreep, maar voor musea met grote buitenterreinen levert dit meer inspanning op.

Rookvrije generatie

Wethouder Eelco Eerenberg onthulde in het Centraal Museum het logo dat alle aangesloten musea op hun gebouwen gaan aanbrengen. ,,Ik ben ontzettend blij met de inzet van onze partners die de jonge generatie willen beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van roken”, zegt Eerenberg. ,,We weten dat roken allerlei ziektes veroorzaakt en het leven verkort. Dat willen we onze kinderen niet meer aandoen.” Alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij volgt de door de gemeente ingezette koers om een rookvrije generatie te bewerkstelligen in 2035. De zwembaden, dierenweides en beheerde speelplekken zijn al rookvrij en nu volgen dus de musea met hun buitenruimten.

Belangrijke stap

Michael Rutgers, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: ,,Het is fantastisch dat de musea in Utrecht de handen ineen hebben geslagen zodat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Een belangrijke stap die ervoor zorgt dat ‘rookvrij’ steeds meer de norm wordt. We hopen dat meer musea in het land dit Utrechtse voorbeeld volgen.” De volgende Utrechtse musea doen mee: Het Spoorwegmuseum, Centraal museum, Nijntje museum, Rietveld Schröderhuis, Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht, Het Utrechts Archief, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Speelklok, Museum Catharijneconvent, Volksbuurtmuseum en DOMunder.

(Foto: Flickr / Minke Wagenaar / Schilderij: Theol’Herminez 1991)

Lees ook…

La Vuelta tóch hier van start!

Back To Top
Zoeken