skip to Main Content

Op expeditie in het Vondelpark

Deze zomer kunnen natuurliefhebbers mee op expeditie met de bekende onderzoeker Menno Schilthuizen. In het Vondelpark zijn namelijk nog nieuwe insectensoorten te ontdekken.

ZUID – Avonturiers die op expeditie willen, hoeven deze zomer niet per se naar de Noordpool of naar een tropisch oerwoud af te reizen. Op expeditie gaan kan gewoon hier, in het Vondelpark. Gropot voordeel is dat je gewoon thuis slaapt, in je eigen bed. Menno Schilthuizen, onderzoeker bij Naturalis, hoogleraar evolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden en publicist over stadsnatuur, gaat deze zomer op ontdekkingsreis in het Vondelpark. Voor €485 kunnen ‘gewone’ stadsbewoners mee op expeditie. Voor dat geld krijgen ze eten, fietshuur, insectenvallen en de begeleiding door wetenschappers. De VU en stadsecoloog Florinda Nieuwenhuis nemen ook deel aan het project. Deelnemers leren onder andere hoe ze een diersoort moeten determineren.

Grote diversiteit

Het doel van de expeditie in de Koeienweide is een wetenschappelijke publicatie over een nu nog niet bekende soort. Dat is, aldus Schilthuizen in Trouw, waarschijnlijk een nu nog onbekende sluipwesp of ander insect. Biologen hadden tot voor kort niet echt oog voor dit soort insecten, maar ze kunnen het bewijs zijn van een grote diversiteit. Wie een soort ontdekt, mag zelf de naam voor het diertje aandragen. Zo noemde de bioloog al eerder kevertjes naar André Kuipers en Leonardo di Caprio. Wie geïnteresseerd is, vindt meer informatie op taxonexpeditions.nl.

Back To Top
Zoeken