skip to Main Content

Brandweerkazerne tijdelijk naar Museumplein

De Brandweerkazerne Aan De Honthorststraat.

Brandweerkazerne Dirk naast het Zuiderbad wordt gerenoveerd. Het brandweerteam wordt tijdelijk gehuisvest op het Museumplein. Dat betekent dat de skaters verhuizen.

ZUID – De afgelopen weken is hard gewerkt aan de verhuizing van het skatepark van het Museumplein naar het naastgelegen basketbalveld. Het skatepark is vooral populair bij inline skaters en stuntsteppers. Het basketbalveld wordt verplaatst en opgedeeld in twee helften. De reden van deze verhuizing, is de komst van een tijdelijke brandweerkazerne op het Museumplein. Die blijft daar minimaal één jaar staan. Het betreft een tijdelijk onderkomen van de nabijgelegen brandweerkazerne Dirk aan de Honthorststraat. Deze kazerne is een rijksmonument dat komend jaar wordt gerenoveerd en gemoderniseerd. Aangezien het een rijksmonument is, duurt de renovatie langer dan gebruikelijk. Mooie gemetselde muren met ornamenten worden vanachter een stuclaag vandaag gehaald. Tijdens de renovatie zal de kazerne ook aardgasvrij worden gemaakt.  Dirk is de oudste nog in gebruik zijnde brandweerkazerne van Nederland. Het gebouw dateert van 1897. De codeletter ‘D’ is overgenomen van de kazerne aan de Van Baerlestraat, die in 1896 werd overgenomen van de gemeente Nieuwer-Amstel. De ‘D’ stond voor ‘Duivelseiland’, een buurt bij de Boerenwetering. Zodra de tijdelijke kazerne klaar is voor gebruik, start de verbouwing. De verwachting is dat de brandweer begin volgend jaar naar de tijdelijke kazerne kan verhuizen.

Brandveiligheid

De tijdelijke kazerne op het Museumplein biedt plaats voor twee brandweerwagens, slaapkamers, kantoren en een ruimte voor publieksvoorlichting. Daar krijgen mensen advies over brandveiligheid en informatie over werken bij de brandweer. Het Museumplein blijft ook tijdens de verbouwing van de brandweerkazerne een plek voor sporters.

(Foto: Flickr / jpmm)

Lees ook…

Laatste plasticcontainer in Zuid weggehaald

Back To Top
Zoeken