skip to Main Content

Leerlingen Berlage Lyceum: beelden voor de toekomst

Over honderd jaar kunnen bezoekers van het Stadsarchief beelden zien uit de tijd van nu. Dat zullen ze dan doen door de ogen van leerlingen van het Berlage Lyceum.

ZUID – Met beelden uit YouTubefilmpjes , vlogs, foto’s, mode-items, boeken en allerlei andere media gingen leerlingen uit mavo-3 van het Berlage Lyceum aan de slag. Uitgangspunt was de vraag: wat zouden ze over honderd jaar van ons moeten weten? Verdeeld over vier thema’s maakten ze een tijdsbeeld van Generatie Z, ook wel de Wifi-generatie genoemd. Generatie Z zijn jongeren die zijn geboren vanaf het midden van de jaren negentig. Zij kennen geen wereld zónder internet. Ze zijn dus gewend aan de snelle, en eindeloze informatiestroom en zijn continue in dialoog met anderen. Dit heeft ertoe geleid dat ze een andere kijk op de wereld hebben dan ouderen. De meeste kinderen die nu in mavo-3 zitten, zijn geboren in 2004. De leerlingen van de school aan de Lodewijk Takstraat in Zuid kregen tijdens een project-dag les van professionele kunstenaars, onder wie fotografen van Zo! zijn wij, de Braziliaans-Nederlandse kunstenares Lego Lima, mode-onderwerper Bas Kosters en strip-tekenares Maia Matches. Onder hun leiding maakten de leerlingen veertig affiches die de tijd van nu moeten weergeven. Van 21 maart tot 21 april zijn de affiches te zien in de zogenaamde kofferkluizen van de Schatkamer in het gebouw van het Stadsarchief.

Zo ouderwets

Daarna worden de affiches bewaard in de collectie van het Stadsarchief, zodat ze ook echt over honderd jaar nog bekeken kunnen worden door de toekomstige bewoners van Amsterdam. Die zullen zich tegen die tijd waarschijnlijk verbazen over hoe ouderwets men in 2019 was.

Back To Top
Zoeken