skip to Main Content

Joodse gerechten en meer…

In brasserie Vanderveen aan de Beethovenstraat vind je deli-klassiekers als bagels met zalm en Rueben on rye. Jammer genoeg wordt in het persbericht met geen woord gerept over de geschiedenis.

ZUID – Welgestelde joodse migranten settelden zich in de jaren twintig en dertig in de chique Beethovenstraat en vestigden daar ook meteen een culinaire traditie. Deze wordt geëerd in het nieuwe restaurant Vanderveen, alwaar je veel joodse gerechten op de kaart vindt. Je kunt er beroemde deli-gerechten vinden als Rueben on Rye: corned beef, sauerkraut en kaas op donker brood of bagel met zalm en cream cheese. Ook serveert Vanderveen Jerusalem artichoke soup. Behalve traditionele joodse gerechten, kun je er ook terecht voor bistro-klassiekers zoals steak tartare en sliptongetjes. Het persbericht van het nieuwe restaurant rept over de welgestelde dames van de Beethovenstraat die met hun flamboyante voorkomen de straat maakten ‘tot de bruisende wijk die het tot op de dag van vandaag is.’

Inktzwart
Waarschijnlijk zijn de pr-bureaus vergeten te melden dat deze dames in de jaren dertig waarschijnlijk niet voor hun lol van Berlijn naar Amsterdam verhuisden. Het persbericht vermeldt evenmin dat de brasserie is vernoemd naar verzetsheld Gerrit van der Veen, de naamgever van de straat waarmee de Beethovenstraat kruist. Het betreft een inktzwarte periode van de geschiedenis van Amsterdam-Zuid, dat best in herinnering mag (en moet) worden gebracht.

 

Back To Top
Zoeken