skip to Main Content

Nieuwe tribune voor Bosbaan

Toeschouwer van roeiwedstrijden hoeven straks niet meer vanaf een tijdelijke zitplaats naar wedstrijden te kijken. De Bosbaan krijgt een mooie tribune voor 1100 mensen.

ZUID – De gemeente bouwt een nieuwe tribune voor de Bosbaan in het Amsterdamse bos. Straks kunnen hier 1100 toeschouwer kijken naar roeiwedstrijden. Het bouwwerk wordt verwerkt in het talud van het Olympisch trainingscentrum. Tussen de zitjes komen graszoden om het groene karakter te benadrukken. Het bouwwerk bestaat uit betonnen elementen, die worden uitgerust met betonnen zitlatten. Bij grote wedstrijden moet nu nog elke keer een tijdelijke tribune worden op- en afgebouwd. Door de nieuwe tribune is dat straks niet meer nodig. ,,De rijen zitelementen refereren aan het beeld van de voorbijgaande roeier die zijn sporen trekt door het water”, meldt de website van het Amsterdamse Bos. De Bosbaan bestaat al meer dan tachtig jaar en werd gebouwd in het kader van de werkverschaffing. In 1937 werden er de eerste roeiwedstrijden gehouden.

WK-wedstrijden
De baan is al twee keer verbreed om te kunnen voldoen aan internationale regels. De tweede verbreding was in 2001. De baan ging toen naar acht banen en kreeg een breedte van 118 meter, zodat er WK-wedstrijden geroeid kunnen worden. Voor de verbreding moest de vaste tribune van architect Jan Wils (zie foto) toentertijd worden afgebroken.

Beeld: Stadsarchief gemeente Amsterdam

 

 

 

Back To Top
Zoeken