skip to Main Content

Hip boek over de typische Amsterdamse vrouw

Hip Boek Over De Typische Amsterdamse Vrouw

Bestaat er zoiets als het archetype Amsterdamse vrouw? Schrijfsters Mirjam Deen en Lisa Mauschhaupt deden een poging de Amsterdame te beschrijven.

Met een steek van jaloezie lazen Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt How to be Parisian: een boek dat dicteert hoe je zo elegant, slank en modieus kunt worden als een Parisienne. Daar moest een Nederlands equivalent van komen en dat is er nu: de Amsterdame.

In deze rijk geïllustreerde stijlgids nemen de twee je mee in wat een vrouw nou een echte Amsterdamse maakt. Kort samengevat: het is een vrouw met flair, maar dan met een oversized sweater aan. Ze heeft het haar in een rommelige knot, een gouden ketting om de nek en sneakers aan de voeten.

De Amsterdame heeft maling aan etiquette, eet bij de Febo en gaat alleen de stad uit voor Lowlands of voor een bezoek aan ouders. Maar ze gaat soms ‘oesters plukken met een emmertje in Sint Annaland in Zeeland’ of ‘op de brommer naar Loetje in Ouderkerk.’

Verder wordt er in het boek gestrooid met adresjes van echte Amsterdamse zaken waar je als Amsterdammer (m/v) beslist geweest moet zijn, zoals frietbakker Vleminckx in de Voetboogstraat en softijs-gigant Van de Linde op de Nieuwendijk. Kroketten halen ze niet alleen bij Febo maar ook bij Patisserie Holtkamp.

En als het drukke leven haar te veel wordt, dan gunt de Amsterdame zich een momentje buiten de deur. Op haar fiets arriveert ze op het plein van Multatuli en gaat naar Puccini. Als ze zin heeft bestelt ze in een koffietent een flat white.

Back To Top
×Close search
Zoeken