skip to Main Content

Sociale huurwoningen in Zuid bijna niet te vinden

ZUID – In delen van Amsterdam-Zuid is het percentage sociale huurwoningen onder de 20% beland. Daarentegen scoort De Pijp wel beter, maar ook dat is nog steeds aan de onderkant als je het afzet tegen het gemiddelde in Amsterdam.

In Amsterdam zijn sociale huurwonigen schaars en dat geldt helemaal voor Zuid en de Zuidas.

Toch is er een uitzondering aan de George Gershwinlaan. Het gebouw Ella van woningbouwvereniging Eigen Haard telt 5 verdiepingen en is met de 58 sociale huurwoningen uniek op deze plek met wolkenkrabbers. In de omgeving van Ella lopen de huren ineens op tot maar liefst €1600 per maaand.

In de wijken Buitenveldert en Oud-Zuid is er bijna geen sociale huur meer te vinden en die komt er ook niet bij. Waar elders in de stad grote bouwprojecten plaatsvinden, zoals in het Amstelkwartier, de Houthaven, Noord en straks de Havenstad in West ontbreken dit soort grote projecten hier. De afronding van de Zuidas dan even niet meegeteld.

Het betreft bij sociale huur woningen met een huur van maximaal €710,68 per maand (prijspeil 2018). Uit het gemeentelijke rapport ‘Wonen in Amsterdam’ dat begin dit jaar werd gepubliceerd blijkt dat de kloof tussen sociale huur en de vrije sector aanzienlijk is.

Gemiddeld betalen huurders in de vrije sector €1.160 per maand, de huur in het gereguleerde segment (sociale huur) is gemiddeld €489 per maand. Wie voor een sociale huurwoning in aanmerking wil komen, mag geen hoger belastbaar inkomen hebben dan €36.798 (prijspeil 2018) per jaar.

In Zuid is dat een schamele 18 procent, in zowel Buitenveldert als de Zuidas 25 procent en in De Pijp en de Rivierenbuurt 33 procent. De afgelopen jaren daalde het ‘huuraanbod’. Amsterdam hanteert een ondergrens van 162.000 huizen in de sociale huursector en dat aantal dreigde de afgelopen jaren snel in zicht te komen.

Het rapport ‘Wonen in Amsterdam’ schudde de lokale bestuurders wakker. Vorige maand benadrukte burgemeester Femke Halsema nog: ,,Dat er geen sociale voorraad meer verkocht gaat worden en naar de vrije sector gaat.” De coalitiepartijen zijn eensgezind en ambitieus. Zij streven naar een productie van 2.500 sociale huurwoningen per jaar.

Voorzitter van het stadsdeel-Zuid Sebatiaan Capel heeft al duidelijk gemaakt er ruimte moet komen in zijn stadsdeel voor mensen met een middeninkomens. Bestemming alleen voor sociale woningbouw vindt Capel (D66) een te eenzijdige aanpak.

Back To Top
Zoeken