skip to Main Content

Gemeente bindt strijd aan met Japanse Duizendknoop

Gemeente Bindt Strijd Aan Met Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop vormt een bedreiging voor andere planten die in Haarlem groeien. Tijd voor actie dus. De gemeente wil de plant uitroeien.

HAARLEM – De gemeente bindt de strijd aan met de Japanse Duizendknoop. Deze plant rukt op in de stad en dreigt andere planten te overwoekeren. Actie is geboden en de gemeente trekt veel geld uit om de Japanse Duizendknoop te bestrijden. ,,We willen Haarlem graag zo groen mogelijk. Met veel bomen en struiken en liefst zoveel mogelijk verschillende soorten”, aldus Merijn Snoek, wethouder Openbare Ruimte. Spaarnelanden heeft al op veel verschillende wijzen getracht de Japanse Duizendknoop uit te roeien. Een methode is het meest effectief gebleken: ,,Uit de evaluatie kwam naar voren dat het handmatig uitsteken en afvoeren van grond de meest effectieve vorm van bestrijding is. Dit moet alleen een paar jaar lang, vijf á zes keer per jaar gebeuren voordat de plant echt verdwijnt en is dus behoorlijk arbeidsintensief”, vertelt Robert Stuurman, unitmanager van Spaarnelanden. Andere uitgeprobeerde methodes zijn elektrocutie van de plant en verbranding met kokend water. ,,Uit de evaluatie blijkt dat de resultaten van het elektrocuteren van de plant tegenvielen. Daarnaast is er nog weinig bekend over de effecten op lange termijn”, aldus Stuurman.

Vrijwilligers

Wethouder Snoek en Spaarnelanden rekenen op de hulp van het publiek. ,,Ik hoop dat iedereen in zijn omgeving en eigen tuin kijkt waar deze plant groeit en meedoet aan het bestrijden ervan”, aldus Snoek. Spaarnelanden werkt met vrijwilligers om de plant te bestrijden, er is al een heuse competitie gaande tussen verschillende groepen. Mensen die mee willen helpen kunnen zich opgeven via ebeth@spaarnelanden.nl.

(Foto: Wikimedia Commons / Ancatdubh43)
Back To Top
×Close search
Zoeken