skip to Main Content

Géén hulp! coronapandemie nekt deze startende cateraar

Xeno Brouwer is een startende cateringondernemer. Maar corona gooit roet in het eten. Ook komt hij niet in aanmerking voor de TOZO-regeling. Wat gaat er mis?

HAARLEM – Op 16 maart schreef Xeno Brouwer zijn bedrijf Cookedbyxeno via internet in bij de Kamer van Koophandel. Begin april kon hij terecht voor een afspraak. Na het uitbreken van de coronacrisis, vroeg hij de TOZO-regeling aan, want zijn catering-bedrijf zag de klandizie vanwege corona wegvallen. Maar Brouwer krijgt geen TOZO- tegemoetkoming en raakte in financieel zwaar weer. Zo zwaar dat zijn zus een crowdfundingsactie is gestart: doneeractie.nl/help-cookedbyxeno-zonder-tozo/-46488. Maar waarom krijgt hij geen geld uit het TOZO-pot? De gemeente en
de KVK geven aan niet op individuele zaken te reageren. Woordvoerder Hester Schoppert van de KVK legt de procedure aan CITY uit: ,,Voordat iemand zich inschrijft in het Handelsregister doet hij eerst een digitale voorinschrijving. Hierdoor verloopt de fysieke inschrijving bij KVK sneller doordat alle gegevens al bekend zijn. Deze fysieke afspraak geldt als inschrijfdatum, niet de digitale
inschrijving. De KVK noteert deze inschrijfdatum op afspraak en de datum van de start van de onderneming. Die laatste datum kan in het verleden liggen.” Als een ondernemer zich na 17 maart fysiek heeft ingeschreven bij de KVK wordt de TOZO niet toegekend.

Zeer vervelend
De lezing van Brouwer is dat zijn afspraak op 1 april was en zijn ‘start-datum vestiging’ op 16 maart. Omdat de gemeente de inschrijfdatum gebruikt, is dit waarschijnlijk de reden dat de TOZO niet aan Brouwer wordt toegekend. ,,Dat laat onverlet dat dit een zeer vervelende situatie is”, aldus Schoppert.

(Foto: Flickr / Bartwatching)
Back To Top
Zoeken