skip to Main Content

Zó (on)gezond is Haarlem!

Hoe gezond is Haarlem? Na een onderzoek van twintig steden, eindigde Haarlem op een gedeelde negende plek. Is dat goed of slecht? En waarin kan Haarlem nog verbeteren?

HAARLEM – Arcadis Nederland heeft onder twintig steden onderzoek gedaan naar de gezondheid van de steden. Arcadis is een wereldwijd opererende Ontwerp- en Consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Haarlem eindigt in het onderzoek op een gedeelde negende plek. Voor het onderzoek is gekeken naar vijf criteria: ‘gezond gebouwde omgeving’, ‘gezonde mobiliteit’, ‘gezonde buitenruimte’, ‘gezond milieu’ en ‘gezonde gemeenschap’. Haarlem scoort vooral op het onderdeel ‘gezonde gemeenschap’, daar staan we op de derde plek. Voor dit criterium is vooral gekeken naar het gevoel van veiligheid, rust en recreatie, voldoende sport- en bewegingsvoorzieningen en voldoende ontmoetingsplekken. Haarlem biedt veel mogelijkheid tot beweging en mensen herstellen snel van stress. Maar er is ook ruimte voor verbeteringen…

Gezonde buitenruimte
Haarlem scoort onder de maat waar het gaat om een gezond milieu. Bij dit criterium is gekeken naar luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het minimaliseren van hittestress. Op deze punten scoort Haarlem laag, in het bijzonder voor wat betreft ‘geluidsoverlast’. Waar ook ruimte is voor verbetering, is de gezonde buitenruimte. Bij het beoordelen van dit criterium is gelet op groen om in te spelen, buitenspeelmogelijkheden, rustige en luwe plekken en groen om naar te kijken. Voor wat betreft speelplekken en luwten scoren we nog best aardig, maar op de andere criteria is dat matig tot slecht.

Foto: Flickr / fourthandfifteen

 

 

 

Back To Top
Zoeken