skip to Main Content

Forten bij Lunetten gerestaureerd

Forten Bij Lunetten Gerestaureerd

Omdat bomen door de muren groeien, is het tijd om de forten bij Lunetten te restaureren! Het hele project gaat bijna twee jaar duren en zal volgend jaar beginnen.

UTRECHT – Het wordt een zware klus. Vanaf het tweede kwartaal volgend jaar moeten de vier forten in de wijk Lunetten gerestaureerd worden. De eerste kleine stapjes, het verwijderen en herplanten van groen, zijn al genomen. Naar verwachting zullen de restauratiewerkzaamheden tot november 2023 duren. De werkzaamheden moeten vooral gedaan worden vanwege het groen dat in en om de vestingwerken staat en door achterstallig onderhoud. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is er op sommige plaatsen niks meer gebeurd. Als het onderhoud voltooid is, dan kunnen de forten als het goed is weer een halve eeuw mee. Maar zo ver is het dus nog lang niet. De forten worden bedreigd door het groen. Wortels van bomen groeien op een aantal plekken door de muren heen, hierdoor raakt het voegwerk beschadigd. Om die reden worden bomen verwijderd of verplaatst. De bomen die definitief het veld moeten ruimen, zullen worden gecompenseerd op andere plekken.

Rijksmonument
De forten bij Lunetten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en zijn aangelegd tussen 1822 en 1828. De forten staan op de lijst van rijksmonumenten en zijn voorgedragen als UNESCO werelderfgoed. De gehele linie is tussen 1870 en 1945 in gebruik geweest ter verdediging van Holland en Utrecht en diende ter vervanging van de zeventiende-eeuwse Hollandse Waterlinie.

(Foto: Wikimedia Commons / Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Back To Top
×Close search
Zoeken