skip to Main Content

Daken in De Aker kleuren groen!

Bewoners De Aker Gaan Voor Groen.

Bijna tachtig daken in De Aker worden geheel of gedeeltelijk groen. Dat betekent dat er bijna duizend vierkante meter aan groene daken bijkomt in Osdorp.

NIEUW-WEST – Bijna tachtig huishoudens van de Aker gaan nog dit jaar hun dak vergroenen met sedum. Dat betekent dat er bijna duizend vierkante meter aan groene daken bij komt in Osdorp. Huiseigenaren konden meedoen aan een actie waarbij ze korting ontvingen op de aanschaf en collectieve levering van sedum. Sedum (vetkruid) is een verzamelnaam van de plantjes. Een groen- of sedumdak is mooi om te zien, maar heeft ook tal van voordelen. Sedum absorbeert ook water en vertraagt de afvoer naar het riool. Ook dragen ze op hete dagen bij aan verkoeling. Dankzij de isolerende werking wordt het zomers minder warm in huis. Tot slot zorgt de mix aan plantjes ervoor dat er een groot deel van het jaar bloeiende planten zijn waar bijen en hommels op af komen. Dankzij subsidie van de gemeente gingen 77 huishoudens uit de Aker tot actie over. Ze besloten een klein of groter deel van hun daken te vergroenen. Ook kleine oppervlaktes zoals schuurdaken kwamen in aanmerking voor subsidie.

Initiatiefgroep

Stichting Eigenwijks en Het Groene Loket ondersteunden de bewoners bij de collectieve subsidieaanvraag. Een derde van de huishoudens koos voor het laten aanleggen, de andere vijftig huishoudens gaan gezamenlijk aan de bak en hebben het groendak grotendeels zelf aangelegd. De initiatiefgroep is te volgen op Facebook en Instagram als ‘Groene Daken in de Aker’. Zij gaan niet op hun lauweren rusten, maar hebben alweer allerlei nieuwe plannetjes voor een duurzame buurt. Meedoen? Mail dan naar groenedaker@gmail.com.

(Foto: City)

Lees ook…

Nieuwe jeugdbuurtkamer voor hele buurt

Back To Top
Zoeken