skip to Main Content

Café Welling bestaat 100 jaar

Met een boek viert het roemruchte café om de hoek bij het Concertgebouw zijn 100 jarig bestaan. Er is in die tijd zo min mogelijk veranderd.

ZUID – Het is honderd jaar geleden dat café Welling werd ingeschreven door de naamgever, uitbater H.B.G. Welling. Veertig jaar geleden nam Bas Lubberhuizen het etablissement over. Er was een feest en er is een jubileumboek. In het voorwoord schrijft Lubberhuizen dat de afspraak met Welling was, dat hij zo min mogelijk zou veranderen aan het roemruchte café. ,,Voor m’n gevoel is dat redelijk gelukt”, aldus Lubberhuizen. Het café is een plek waar journalisten en musici komen. Een café waar geen muziek is, en waar vrouwen prima alleen kunnen komen. In het boek van Meindert Burger, Jan Haasbroek, Annemieke Hendriks, Marcel Misset, Vincent Steinmetz, Gerrit Jan Wolffensperger en Annelies Richter wordt niet alleen de geschiedenis van het café beschreven. Ook de klanten, het interieur en de activiteiten komen aan bod. In het boek is te lezen dat de geschiedenis nog verder teruggaat dan honderd jaar. De plek was eerder een koffiehuis en later een zogenaamde tapperij.

Om de hoek

Eigenaar Welling kwam uit Arnhem, waar hij het horeca-vak van zijn vader had geleerd. Saillant detail: hij hield niet van dronken mensen. Met dichter Gerrit Kouwenaar, die boven Welling woonde, kwamen andere schrijvers naar het café, zoals Remco Campert en Lucebert. En omdat het natuurlijk om de hoek was van het Concertgebouw, kwamen musici en bezoekers ook graag naar Welling. Aangezien actrice Nelly Frijda er eind jaren zeventig barkeeper was, kwamen er ook veel theatermensen naar Welling. Dat er nooit muziek klinkt in het café is trouwens niet helemaal waar. Er zijn regelmatig jazzconcerten. Het boek is te bestellen via de website van café Welling: cafewelling.nl

Back To Top
Zoeken