skip to Main Content

Aviodome gaat Amsterdome heten

Het nieuwe congrescentum op Sloterdijk bestaat uit onderdelen van het Avidome bij Schiphol, maar mag niet zo heten. Nu gaat het gebouw als Amsterdome door het leven.

NIEUW-WEST – Het voormalige Aviodome, dat opnieuw is opgebouwd in het Westelijk Havengebied, gaat Amsterdome heten. De eigenaar van het nieuwe congrescentrum had over de naam een juridisch conflict met de exploitant van het luchtvaartmuseum Aviodrome bij Lelystad. Het gebouw Aviodome stond eerst bij Schiphol als luchtvaartmuseum. Het museum  verhuisde naar Lelystad, de koepel lag opgeslagen in zeecontainers. Deze delen krijgen in het Westelijk Havengebied een nieuw leven als congrescentrum. De eigenaar TeKa-groep wilde dat de koepel Aviodome ging heten, maar de rechter stelde het huidige luchtvaartmuseum in het gelijk. De kans op verwarring met het Lelystadse Aviodrome is te groot, vooral omdat hier ook congressen en evenementen worden gehouden. Het nieuwe congrescentrum bestaat voor een groot deel uit hergebruikte materialen. Behalve het hele gebouw, zijn ook de stoelen en barmeubelen circulair.

Geodetische koepel

De stoelen zijn gemaakt van gerecycled kunststof en oude koelkasten. De bars bestaan uit onderdelen van de zeecontainers. De locatie is op 30 november opengegaan en heeft een capaciteit van 2500 bezoekers. In de grote zaal kunnen duizend mensen. Het ontwerp van de zogenaamde geodetische koepel is van van de Amerikaan Richard Buckminster Fuller en werd in 1969 bij Schiphol neergezet. De koepel overspant zestig meter. Het originele gebouw is wel aangepast aan de eisen van deze tijd en kreeg een ‘duurzaamheidsupgrade’.

 

 

Back To Top
Zoeken