skip to Main Content

Aardwarmteonderzoek in Nieuw-West

Het Onderzoek Naar Aardwarmte In Nieuw-West Gaat Ook Door Geuzenveld.

Eind augustus wordt in Nieuw-West gestart met een onderzoek of er aardwarmte in de grond zit. Aardwarmte is een duurzame manier om huizen en kantoren te verwarmen.

NIEUW-WEST – In heel Nederland wordt momenteel gezocht naar andere, duurzamere manieren om de huizen en kantoren warm te houden door bijvoorbeeld aardwarmte. Daarvoor wordt onderzoek gedaan en deze zomer zijn Amsterdam en omgeving aan de beurt. Een van de onderzoekslijnen loopt door Nieuw-West. In Nieuw-West rijdt de tractor van Lutkemeer en Ookmeer richting Geuzenveld en Sloterdijk. Het onderzoek eindigt in september.

Bodemonderzoek

Op twee tot drie kilometer onder de grond zit warm water van 70 tot 100 graden Celsius. Dit warme water wordt naar boven gepompt en via een warmtewisselaar omgezet naar energie. Dat wordt aardwarmte genoemd. Er is bodemonderzoek nodig om te bepalen waar dit warme water in de ondergrond zit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN) en Rossingh Geophysics. Eind augustus starten ze in Nieuw-West. Tijdens het onderzoek rijdt een tractor met een kleine boorinstallatie door het stadsdeel. Om de 60 meter wordt een gat van maximaal 50 meter diep en nog geen 10 centimeter breed geboord. Dit gebeurt op zachte plekken, zoals in gras of bermen. Onder in het gat wordt een seismische lading tot ontploffing gebracht. Door middel van de geluidstrillingen die daardoor ontstaan, wordt de ondergrond in kaart gebracht. Zo wordt duidelijk of er aardwarmte in zit. Bewoners zullen weinig of niets van het aardwarmteonderzoek merken. Bij het ploffen van de lading ontstaan geluidsgolven. Deze golven weerkaatsten op aardlagen in de ondergrond en daardoor kan een trilling voelbaar zijn. Wie binnen een straal van 300 meter van de werkzaamheden woont, wordt tijdig door EBN geïnformeerd. De trillingen vormen geen gevaar voor mens, dier of natuur.

(Foto: Flickr / Jeroen Mirck)

Lees ook…

Tuinen Nieuw-West als openluchtpodium

Back To Top
Zoeken