skip to Main Content

Award voor Speeltuin Bankaplein

Vlnr: Ontwerpster Suzanne Van Ginneken, Stad+Groen-redacteur Willemijn Van Iersel, Aannemer Arie Van Rijsen, Wethouder Diepeveen En Namens De Speeltuin Roos De Ridder.

De speeltuin bij het Bankaplein heeft de Circulair Spelen Award ontvangen. Wethouder Kees Diepeveen ziet het als een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan.

UTRECHT – Vakblad Stad + Groen (voor mensen die met groen werken) organiseerde voor de derde keer de Circulair Spelen-wedstrijd. Deze wedstrijd is in het leven geroepen om spelen in de openbare ruimte te promoten. Buitenspelen gebeurt tegenwoordig volgens deskundigen veel te weinig. Dat heeft onder andere te maken met de digitalisering. Kinderen zitten vaak achter een beeldscherm. Maar ook de voortschrijdende verstedelijking gaat ten koste van het aanbod van speelplekken. Speelplekken die voor kinderen veelal ook niet uitdagend zijn. Volgens cijfers van IVN Natuureducatie speelt 53 procent van de kinderen in hun vrije tijd vaker binnen dan buiten. Volgens kinderorganisatie Jantje Beton speelt 15 procent van de kinderen zelfs nóóit buiten. En dat terwijl buitenspelen goed voor kinderen is. Daarom is Circulair Spelen Award in het leven geroepen. Gemeenten en speelbedrijven die innovatief zijn en durven te investeren in een speelse openbare ruimte worden met deze award in het zonnetje gezet.

Koel en cool

Acht Nederlandse speeltuinen waren genomineerd, waaronder de speeltuin aan het Bankaplein in hartje Lombok. Dit is één van de oudste speelplekken van de stad. De jury, bestaande uit zeven kinderen tussen de twee en tien jaar, beoordeelde de speeltuinen. De jury bleek vaak gecharmeerd van de aanwezigheid van water, of, beter nog, de integratie van water in speelplekken. De speeltuin op het Bankaplein ging er met de prijs vandoor. Wethouder Kees Diepeveen reageerde verheugd. ,,We vinden het een stimulans om op deze weg verder te gaan. Er is hier gewerkt met materiaal uit de buurt en met hergebruikt materiaal. En door de ontharding is het een koele, coole speelplek geworden.”

Zwembad

Vooral het zwembad dat bij de speeltuin is geïntegreerd gooide hoge ogen. Dat is volgens jurylid Loren niet alleen in de zomer leuk: ,,In de winter kun je er toch op schaatsen? Ik hou van schaatsen!” Eerder dit jaar werd de speelplek grondig onder handen genomen, vooral ook door buurtbewoners. Er werd bij de verbouwing rekening gehouden met duurzaamheid, zo is er lokaal geproduceerd hout gebruikt en is zoveel mogelijk bestaand materiaal hergebruikt.

(Foto: Stad + Groen)

Lees ook…

Jonge Utrechters winnen bij Zilveren Camera Junior

Back To Top
Zoeken