skip to Main Content

Een bijzonder diner in Centraal Museum

Eén Van De Tafels Van Patricia Kaersenhout.

Het Centraal Museum heeft samen met drie andere musea bijzonder werk aangekocht van Patricia Kaersenhout. Het betreft vier tafels met de namen van zestig vrouwen.

UTRECHT – ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ is aangekocht door Centraal Museum Utrecht, het Haarlemse Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het werk, van kunstenaar Patricia Kaersenhout, toont zestig namen van vrouwen van kleur, verdeeld over vier tafels. De vrouwen zijn in de geschiedschrijving genegeerd, buitengesloten of over het hoofd gezien. De tafels zijn versierd met glaswerk en de namen van de vrouwen zijn geborduurd in kleden die op de tafels liggen. Het betreft een nieuw perspectief op het werk ‘The Dinner Party’ van kunstenares Judy Chicago dat plek bood voor 39 markante historische vrouwen. Kaersenhout: ,,Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren aan een completer en eerlijker beeld van geschiedenissen anders dan de westerse.” Elk van de vier tafels is in bezit van één van de deelnemende musea. Artistiek directeur van het Centraal Museum Bart Rutten: ,,Deze aankoop is een mooie toevoeging, ook op het nieuwe werk dat zij voor onze tentoonstelling ‘De botanische revolutie’ heeft gemaakt. “

Afzonderlijk

Het Centraal Museum is een groot voorstander van gezamenlijke aankopen met andere Nederlandse musea. Bart Rutten: ,,Door die samenwerking hebben we deze belangrijke aankoop kunnen doen.” Het belang van het kunstwerk benadrukt ook Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds: ,,Deze aankoop door vier musea is een werk dat reflecteert op een lange geschiedenis, maar het is vooral een werk dat een nieuwe toekomst mogelijk maakt.” Elke tafel kan door de musea afzonderlijk worden tentoongesteld, maar ze kunnen ook in elkaar worden geschoven.

(Foto: Charlott Markus)

Lees ook…

Ontdek Kanaleneiland met Rondje Stadseiland

Back To Top
Zoeken