skip to Main Content

10 vragen aan… Hans Dorrestijn

10 Vragen Aan... Hans Dorrestijn

Cabaretier HANS DORRESTIJN (net 80) is een somber, maar succesvol fenomeen. ,,Ik heb nooit een hit gehad, of op nummer 1 gestaan met een boek of lied. Maar kreeg aardige recensies, prij­zen en een ridderorde. Ze dachten: we geven hem gewoon een grote prijs, dan hoeft hij niet te lijden.” CITY stelde Hans Dorrestijn 10 vragen…

’T houdt een keer op is uw nieuwste programma over grote en kleine rampspoed. In hoeverre geniet u van rampspoed?

,,Net zoveel als ieder ander. Maar als ik het verwerkt heb, is rampspoed bruikbaar voor een verhaal of lied. Eigenlijk kwam corona me goed uit. Het is lelijk om te zeggen, maar ik heb daardoor veel tijd gehad om een show te schrijven.”

De slechte relatie met uw stiefvader is bekend, vertel eens een mooie jeugdherinnering.

,,Op de Kweekschool vroeg een leraar aan de klas wat we over de getoonde Rembrandt ets konden zeggen. Het werd stil en doordat ik doodsbang ben voor stiltes, zei ik maar iets: ‘Lijkt wel of hij overbe­licht is’. Teen werd me gelijk gevraagd of ik na afloop even wilde komen praten. Blijkbaar zei ik iets goeds want hij zei dat ik bij hem Nederlands moest gaan studeren.”

Uw biologische vader zat in het verzet en is in 1942 in Amersfoort vermoord. Hoe is dit voor u?

,,Hij komt vaak m’n hoofd binnen. Hij heeft z’n leven geofferd op z’n 26ste. Ik kan alleen maar hopen dat ik een beetje op hem lijk. Hij was een dappere man die de juiste keuze maakte. Sommige men­sen hebben ouders die NSB’er waren, wat dat betreft heb ik het niet slecht getroffen.”

U heeft de Kweekschool gedaan en werkte in het onderwijs, waarom bent u later cabaretier geworden?

,,Ik was een enorm bewonde­raar van Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans en het ver­tellen van verhalen lag me wel. Als we thuis weer een vreselij­ke ruzie hadden, kon ik alleen maar denken dat ik dat tegen m’n vrienden moest vertellen. En als ik dat de dag erna deed, dan vertelde ik het zodat ze altijd in een deuk lagen.”

Zou u openstaan voor een nieuw seizoen van de Baardmannetjes?

,,Absoluut. maar niet in de stad. Daardoor is het ook vastgelopen. We moesten van de NPO de stad aandoen, dat was een soort moord met voorbedachten rade. Bobo’s zien nooit wat. die hebben alleen macht.”

Wat doet u graag in het weekend?

,,Dan bezoek ik m’n dochter en schoonzoon en kleinkinderen. Vogels kijken doe ik nu minder omdat het zo druk is in de velden. Mensen hebben vaak ook nog een hond bij zich die de konijnen opjaagt. Dat vinden ze grappig, maar we hebben nog maar zo weinig konijnen.”

Waarvan wordt Hans Dorrestijn vrolijk?

,,Van vogels. Sowieso van dieren in het wild. Maar niet van honden. Wel van heerlijke wanhopige muziek van Rachmaninov en Brahms. Of brutale muziek zoals van Stravinsky. Ik speel ook dagelijks nog piano. Bach, Chopin, de hele troep.”

U bent niet gecharmeerd van honden?

,,Zo’n veertig jaar geleden schreef ik een antihondenboek. Dat kan nu niet meer, dan komt er iemand om je hals door te snijden. Een hond is gewoon een kwart mens. een akelige mode is het. Vogels vind ik daarentegen fascinerend. Ik identificeer me met hun positieve kracht. Op Terschelling zat laatst een stel graspiepers zo verliefd naar elkaar te kijken. Ze waren weg van elkaar. De oogjes lonkten en ze glimlachten. Ik zweer dat ze glimlachten.”

De mooiste plek van Nederland is…?

,,De riviergebieden bij de Linge en de IJssel, ik houd erg van water. Friesland is ook mooi met de vele meren. En de Friezen bevallen me. Er zijn er niet al te veel van.”

Lees ook:

10 vragen aan… Jan Janssen

Back To Top
Zoeken