skip to Main Content

10 vragen aan… Ben Cramer

10 Vragen Aan... Ben Cramer

Ben Cramer (74) speelt in de Telefilm ‘Herman Vermoordt Mensen’ op 3 januari om 20.25 uur aanstaande. De Telefilm wordt uitgezonden op NPO 3. Maar wat houdt de zanger en musicalster nog meer bezig? CITY stelt hem 10 vragen…

U speelt in de Telefilm ‘Herman Vermoordt Mensen’ de rol van Frits van Dongen die in een verzorgingstehuis woont. Wat voor film is het?

,,De film gaat over een man die in het verzorgingstehuis woont en mensen vermoordt omdat hij het liefst in de gevangenis terechtkomt. Deze film geeft de problematiek van het ouder-worden weer. Het, tussen aanhalingstekens, opgeborgen worden in het verzorgingstehuis. Dat is de basis.”

U heeft ook rollen gehad in Flodder en Costa. Heeft u nooit overwogen fulltime acteur te worden?

,,Nee. Je moet ervoor gevraagd worden. De persoon die het verhaal schrijft, moet jou in de rol zien. Zo zag de persoon die ‘Herman Vermoordt Mensen’ schreef mij in de rol van Frits van Dongen, door een rol die ik in Westenwind speelde. Ik speel overigens geen grote rol in deze film, hoor.”

U speelde/acteerde in grote musicals als Evita en Phantom of the Opera. Wat vindt u leuker: film of musical?

,,Dat is niet hetzelfde als je me vraagt, wat is leuker voetbal of korfbal? Het heeft allebei met een bal te maken. Bij film moet je veel wachten, bij musical juist weer niet. Als ik nu moet zeggen welke van de twee ik leuker vind, neig ik naar musical. Dan ben ik meer in mijn element dan in een film. Maar ook dat hangt eigenlijk weer van de rol af. Maar de combinatie, musical, zang en acteren is natuurlijk het allermooiste dat er is.”

U bent opgegroeid in Amsterdam, hoe heeft u uw jeugd daar ervaren?

,,Ik heb een heel simpele jeugd gehad. We woonden boven de kruidenierswinkel van mijn vader en mijn moeder was altijd thuis. Als ik dan uit school kwam kreeg ik het welbekende kopje thee. Ik heb niks gemist. Wat me nog het meest bij staat is een petje met bedeltjes dat ik van mijn broer kreeg, ik was er hartstikke trots op en nam het op een gegeven moment mee toen we kerstbomen gingen halen voor kerstboomverbrandingen bij ons in de straat. Ik gooide toen een kerstboom op de brandstapel, en toen ging mijn petje per ongeluk mee. Dat was een klein trauma.”

Was het in die tijd al een beetje uw droom om op het podium te staan?

,,Nee, dat kwam pas toen ik veertien of vijftien jaar was. Ik zat toen in een schoolbandje. Ik vond het toen leuk om muziek te maken dat me aansprak, denk aan The Shadows, en later the Beatles en Tom Jones. Het sprak me onder andere aan omdat andere mensen het ook leuk vonden om te horen.”

U woont in Baarn. Hoe bevalt het daar?

,,Prima, ik heb hier alles wat mijn hartje begeert. Ik woon er al 36 jaar, dus dat zegt genoeg lijkt mij. Ik kan mijn auto voor de deur parkeren en woon in een lekker rustige buurt. Ik zit écht prima.”

Wat zet u het liefst op de radio aan?

,,Ik luister niet zoveel muziek. Als je de hele dag al bezig bent met muziek, heb je daar thuis niet zo veel behoefte meer aan. Dat lijkt me ook een beetje teveel van het goeie. Maar als ik de radio aan zet, is dat meestal wel Radio 5 of Utrecht FM.”

Waarvan wordt u vrolijk en wat is uw grootste ergernis?

,,Ik word vrolijk als mensen na een optreden leuk reageren. Dat neem je mee en dat verruimt je geest. Er is immers genoeg ellende in de wereld. Waar ik me écht aan kan ergeren is het geklaag van mensen.”

Terugkijkend op uw lange carrière: wat beschouwt u als uw grootste succes?

,,Dat is voor mij toch wel mijn carrièreswitch in 1993. Ik speelde toen in The Phantom of the Opera, dat verbaasde vriend en vijand. Het was hartstikke leuk dat vanuit het keurslijf dat ik sinds 1967 had opgebouwd, een compleet andere kant op ben gegaan, zonder het andere te verwaarlozen.”

Welke grote showbizzdroom ziet u graag nog in vervulling gaan?

,,Ik zou graag nog wel eens de rol van Javert in Les Misérables spelen. Die rol is de eerste keer naar Ernst Daniël Smid gegaan en de tweede keer naar Wim van den Driessche. Ik betwijfel dat ik de rol nog een keer krijg, maar zeg nóóit nooit. Het is een tijdloze rol en kan prima door iemand van mijn leeftijd ingevuld worden.”

(Foto: Billie-Jo Krul)

De Telefilm ‘Herman Vermoordt Mensen’ is op 3 januari om 20.25 uur te zien op NPO 3

Lees ook…

10 vragen aan… Daniël Boissevain

Back To Top
Zoeken