skip to Main Content

10 vragen aan… Wolter Kroes

10 Vragen Aan... Wolter Kroes

Wolter Kroes (52) zet elke feestzaal op zijn kop. Want wie kent Wolters hits niet?! ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’, ‘Ik en je prooi’ en ‘Viva Hollandia’, om er maar een paar te noemen. CITY zocht de zanger op en stelde tien vragen.

Op 13 maart begint je nieuwe theatertour. Heb je er al zin in?
,,Ik kijk er enorm naar uit. Het is zo ‘n tijd geleden dat we op een podium gestaan hebben, we missen het verschrikkelijk. Dat kan ik je wel vertellen. Ik breng mijn hits ‘Laat me los’ en ‘Lekker’, zing ook nieuwe muziek. Ik hoop mijn publiek weer te mogen knuffelen.”

Hoe kom jij als zanger deze coronaperiode door?
,,Ik geniet van mijn gezin. Ik kan echt even huisvader zijn. Maar er waren ook periodes dat ik het irritant vond. De frustratie komt bij mij ook een beetje omdat ik een bedrijf heb met personeel, mensen die gezinnen hebben. Ik moet voor die mensen zorgen, maar hoe lang kun je dat volhouden als er geen uitzicht is?”

Je woont in Westzaan, hoe bevalt het je daar?
,,Geweldig! Ik woon tussen de rietkragen aan het water en zie elke ochtend de eendjes zwemmen. In de zomer varen we in de polder. Het is echt een Zaans dorp met oude Zaanse huisjes. Wat mij betreft mag er wel meer horeca in Westzaan komen. Het is gek dat in een dorp waar Wolter Kroes en Harry Slinger wonen geen café te vinden is.”

Hoe was jouw jeugd?
,,Ik ben opgegroeid in de Zaanstreek en ben daar altijd heel gelukkig geweest. We deden altijd veel met bootjes, dat vond ik echt geweldig. Ik ging vroeger ook elk jaar met mijn ouders op vakantie, in de zomer naar Joegoslavië en in de winter skiën in Oostenrijk.”

Heb je altijd zanger willen worden?
,,Niet zozeer zanger, maar wel altijd muzikant. Van mijn vijfde tot mijn vijftiende had ik drumles, daarna heb ik een aantal jaren opgetreden als drummer. Ik zong ook, maar miste daarvoor de techniek. Toen ben ik zangles gaan nemen en uiteindelijk ben ik als zanger doorgaan. Maar het maakt mij eigenlijk niet uit uit wat ik op het podium doe, als het maar met muziek te maken heeft.”

En als je geen zanger was geworden?
,,Dan had ik het niet geweten. Misschien wel verzekeringsagent. Of ik was op de markt gaan staan. Dan ben je ook een soort van entertainer. Maar het waarschijnlijkst was dat ik bij mijn vader in het schildersbedrijf was gaan werken. Gelukkig kreeg ik de kans om muziek te maken wel van mijn ouders. Die gaven mij alle ruimte, en daar ben ik hartstikke blij om!”

Waarvan wordt Wolter Kroes vrolijk?
,,Van vrolijke mensen. Helaas zie ik die steeds minder nu ik niet meer optreed. Maar ook op straat merk ik dat mensen minder vrolijk zijn door de gebeurtenissen. Mensen hebben een korter lontje en zijn nukkiger. Dat vind ik erg jammer.”

Nederland is een topland omdat…
,,Wij een knuffelvolk zijn. In Nederland maken we ook geen onderscheid tussen mensen, denk ik. Als dat wel zo is, dan vergis ik me in mijn eigen landje.”

Mooiste plek/plaats in Nederland?
,,De Noordzee. Maar alles aan het water vind ik geweldig. Ik vind het heerlijk om te varen en te duiken. Volendam vind ik ook prachtig. Dat soort dorpjes is voor mij echt Nederland, zoals ook Westzaan dat is.”

Wie verdient een standbeeld?
,,Mijn vrouw en mijn vader. Mijn vader werkt hard door tijdens de coronacrisis en blijft er hartstikke positief onder. Mijn vrouw omdat ze sinds die corona-ellende het hele gezin bij elkaar houdt. Dat zijn wel vijf kinderen en een lastige man die normaal gesproken altijd in het land is, maar nu thuis zit. Ze doet dat echt waanzinnig goed.”

Back To Top
Zoeken