skip to Main Content

10 vragen aan… Antoinette de Jong

10 Vragen Aan… Antoinette De Jong

Schaatsster ANTOINETTE DE JONG (25) werd als kind op het ijs achter een stoel gezet, maar het bleek al snel dat ze die niet nodig had. Ze won op haar twaalde het NK en de rest is geschiedenis. Dit jaar wil Antoinette trouwen met Coen Rijpma. Ze wonen in Heerenveen, vlakbij Thialf. CITY stelde Antoinette 10 vragen.

Je woont in Heerenveen, hoe bevalt het daar?
,,Heel goed! Ik ben er opgegroeid op een boerderij met veel dieren. Ik woon er nu samen met mijn vriend Coen. Ik ging op m’n twintigste uit huis. In de schaatswereld maak je veel mee en word je vroeg volwassen. Inmiddels heb ik samen met mijn vriend mijn ouderlijk huis gekocht Daar gaan we wonen na de Olympische Spelen.”

Wat zou beter kunnen in Heerenveen?
,,Je hebt in Friesland leuke steden en dorpjes, maar dat gezellige, zoals in grote steden als Amsterdam, heb je hier niet. Veel winkels en uitgaansgelegenheden moet ik echt opzoeken. En in Friesland zijn de mensen wat stugger, haha.”

Je bent verloofd, maar wanneer is de grote dag?
,,Coen vroeg me in december 2019 ten huwelijk. Dit voorjaar willen we trouwen. De geplande datum is een dag na de trouwdag van m’n opa en oma en van m’n ouders.”

Heb je altijd al schaatsster willen worden?
,,Het zat er wel al vroeg in. Als er ijs op de sloot lag zeiden ze tegen me: ga maar achter de stoel staan. Maar dat wilde ik niet. Ik schaatste zo weg. Toen hadden mensen door dat Thialf wel iets voor me was. Ik keek naar Rintje Ritsma op tv en wist: dat wil ik later ook.”

Welk ander beroep had je ook willen uitoefenen?
,,Vroeger wilde ik ook profruiter worden. Ik wil sowieso nog twee Spelen schaatsen en m’n vriend wil een zorgboerderij met dagbesteding. Zelf wil ik graag met kinderen werken.”

Op welke prijs ben je het meeste trots?
,,De Europese titel allround Italië twee jaar geleden. Ik ben natuurlijk ook erg trots op het brons op de Spelen, maar er had nog veel meer in gezeten. Ik wil ook graag Olympisch kampioen worden, wereldkampioen allround en het record voor de drie kilometer in Thialf. Van een goeie wedstrijd rijden en na afloop op de hoogste trede staan op het podium, word ik vrolijk. Maar er is meer, hoor. Ik doe ook graag leuke dingen met m’n vriend en ik hou van paardrijden.”

Wat is je mooiste herinnering aan schaatsen?
,,Het mooiste is de reactie van m’n ouders. Ze brachten me overal heen en leven zo mee. Ik wil ze graag trots maken omdat ze zoveel voor me doen. Ook kreeg ik op het podium van het Holland Heineken Huis de tegel van m’n moeder. Ze was zo trots en emotioneel.”

Welk aspect van topsporter zijn had je van tevoren niet verwacht?
,,Dat het een heel harde wereld is. Het lijkt zo leuk op televisie, maar ik wist niet dat er onderling mentale oorlogsvoeringen plaats-vinden. Iemand anders zijn dood is jouw brood. Eigenlijk is het een egoïstische sport.”

Hoe beleef je de coronaperiode?
,,Een week voor de lockdown in maart reed ik nog een Worldcup in Thialf met zesduizend man publiek. Daarna zouden we lekker op vakantie gaan, maar dat ging vanwege corona dus mooi niet door. We worden als sporters overigens regelmatig getest.”

Wat weten de meeste mensen niet van Antoinette de Jong?
,,Ik zorg graag voor iedereen en ben opgevoed om eerst aan een ander te denken en daarna aan jezelf. In de schaatswereld is dat andersom. Dat heeft me in het begin wel gekwetst.”

Back To Top
×Close search
Zoeken