skip to Main Content

10 vragen aan… Tooske Ragas

10 Vragen Aan... Tooske Ragas

Wat heeft Tooske Ragas eigenlijk niet gedaan? Ze was Miss, maar werd vooral bekend als musicalster, tv-presentatrice en actrice. Onlangs schitterde ze nog in The Passion. CITY stelde Tooske 10 vragen.

Je deed mee aan The Passion. Was je nerveus?
,,Nee, want bij de repetities was het al heel gezellig. Het is mooi dat het paasverhaal op deze manier weer onder de aandacht gebracht kan worden. Dat ik daar een aandeel in heb, vind ik hartstikke tof.”

Je bent opgegroeid in een Nederlands-hervormd gezin. Ben je nog kerkelijk?
,,Ik ben wéér kerkelijk! Dat komt door Ad van Nieuwpoort. Hij was de dominee in ons dorpskerkje en liet een geluid horen waar ik lang op zoek naar was. Volgens hem moet je de Bijbel niet zien als een berg regels, maar als een bundel verhalen waar je je eigen beslissingen aan kunt toetsen. Dat vind ik een heel toffe interpretatie.”

Pasen is voor jou…?
,,Sterk verbonden aan de lente en aan het idee dat aan het donker altijd weer een eind komt. In je persoonlijk leven gaat dat ook zo. Als het heel moeilijk is dan komt er toch altijd weer een sprankje licht. Dat zie je ook terug in het paasverhaal, de ellende heeft niet het laatste woord.”

Je groeide op in Zwolle. Hoe was jouw jeugd?
,,Fantastisch! Zwolle is een heerlijke stad om in op te groeien. Ik bewaar er veel mooie herinneringen aan. School was belangrijk voor me. Ik zat bij de feestcommissie en deed mee aan cabaret, maar ik ging ook met vrienden op de fiets naar de meren om te zwemmen en ik was lid van de Zwolse roei- en zeilvereniging. Veel leeftijdsgenootjes woonden in de straat, dus het was echt onwijs gezellig.”

Je woont nu in Bloemendaal. Hoe bevalt dat?
,,Ook top. Mijn kinderen hebben veel vrijheid. Ze kunnen alle kanten op. Wij woonden eerst in Amsterdam-Zuid. Daar vond ik het eng om kinderen zelf naar plekken toe te laten gaan, hier kan dat gewoon. Wat ik ook zo lekker vind is de vrijheid. Het strand is dichtbij, de duinen, dus we zitten helemaal in deze tijd hartstikke fijn. We kunnen altijd naar buiten.”

Je zingt, presenteert en acteert. Waar ligt jouw hart het meest?
,,Er is niet één ding wat ik het leukst vind. Bij presenteren voel ik me het meest comfortabel, maar dat maakt al het andere niet minder leuk. Ik doe nu Shownieuws en dat vind ik écht onwijs leuk. De sfeer is erg goed en we hebben als collega’s veel plezier met elkaar. Als ik deze dingen niet had kunnen doen, was ik basisschooljuf geworden. Ik hou heel veel van kinderen.”

Waarom ben je ambassadeur van War Child te geworden?
,,Tijdens een reis naar Colombia voor het programma ‘Jij en ik’ zag ik het werk dat de organisatie daar deed. Ik wilde er meteen meer voor doen. Het wordt niet vaak genoeg verteld, maar War Child is dé expert in Nederland op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen. Zij weten hoe je kinderen die getraumatiseerd zijn rust, ruimte en begrip moet bieden. Dat hebben ze nodig om te kunnen omgaan met hun ervaringen.”

Hoe ziet jouw ultieme weekend eruit?
,,Dan schijnt de zon en ga ik eerst een beetje ‘klungelen’. Krant lezen, kopje koffie, dat soort dingen. Daarna ga ik boodschappen doen en koken. En aan het eind van de middag komen er allerlei leuke mensen borrelen en eten. Dat vind ik het allergezelligst. Dan gaat het bezoek op tijd weer weg, plof ik op de bank en kijk een filmpje.”

Je wordt vrolijk van..?
,,Veel dingen. Zonlicht, mijn kinderen, het sfeertje op mijn werk, vriendelijke mensen, zingende mensen in huis en de puppy. Hij is een half jaar oud en net een baby in een volwassen lichaam. Het is een kruising tussen een labradoodle en een koningspoedel en weegt twintig kilo, dus hij is al groot maar wordt echt kolossaal. Echt té leuk. Ik kan me ergeren aan rotzooi, maar dat zal iedere moeder wel herkennen denk ik.”

Wie verdient een standbeeld?
,,Ik ben niet zo van de standbeelden. Het wordt snel een wedstrijd. Dan krijgt die wel een standbeeld en die niet. Ik denk dat we meer naar de kleine dingetjes moeten kijken en mensen die iets goeds doen wat meer waarderen. Er zijn mensen die bij anderen heel veel verschil maken, maar dat valt de grote massa niet op.”

Lees ook:

10 vragen aan… Jan Slagter

Back To Top
Zoeken