skip to Main Content

10 vragen aan… Jan Slagter

10 Vragen Aan... Jan Slagter

Jan Slagter (67) is oprichter en presentator van Omroep MAX. Hij zet zich graag in voor ouderen, zoals met MAX Maakt Mogelijk. Zelf kijkt Jan graag naar Heel Holland Bakt en Wie is de Mol? CITY stelde de omroepman tien vragen…

MAX zond vorig jaar vijftien jaar uit. Wat betekent de omroep voor jou?
,,Ik heb hem zelf opgericht en het is een beetje mijn kindje. In het begin kreeg ik veel weerstand, maar nu is iedereen het erover eens dat wij een toegevoegde waarde voor het omroepbestel zijn. Ik vind dat wij veel kwalitatief goede programma’s neerzetten.”

Hoe verklaar je zelf het succes van Omroep MAX?
,,Wij geven vijftigplussers een stem in Hilversum. Bij de oprichting ontbrak het in Nederland aan een geluid voor ouderen. Relatief veel mensen binnen onze doelgroep keken wel televisie, maar er werd weinig voor ze gemaakt. Wij nemen de vijftigplussers serieus en hebben daar verandering in gebracht.”

Bewijst MAX met zijn soms oudere presentatoren dat mensen vanwege hun leeftijd te snel aan de kant worden geschoven?
,,Ja, wij kijken niet naar leeftijd. Kijk naar André van Duin die bij ons een nieuwe carrière is begonnen als acteur in de serie Hendrik Groen, maar ook als presentator bij Heel Holland Bakt. Wij kijken naar kwaliteiten. Dat kunnen ook jongere mensen zijn, zoals Carrie ten Napel. Wij zullen mensen nooit afschrijven vanwege hun leeftijd.”

Waarom doet MAX zoveel voor goede doelen?
,,De televisie is een venster op de wereld. Hoewel wij ouderen willen neerzetten als vitaal en krachtig, moeten we ook onze ogen niet sluiten voor mensen bij wie dat niet het geval is. We willen via MAX Maakt Mogelijk daarom mensen laten zien in voormalige Oostbloklanden of in Afrika, zodat we in Nederland zien hoe het gesteld is met mensen op andere plekken.”

Je woont in Zoetermeer. Hoe bevalt dat?
,,Het bevalt mij erg goed, ik woon er al meer dan twintig jaar. Het is zeker geen slaapstad meer, zoals dat vroeger wel was. Je kunt er van alles beleven. Ik vind het ook fijn dat je vanuit hier lekker snel in Den Haag of Amsterdam zit. Ik vind wel dat er veel leegstand is in industrieterreinen. We hebben er al gauw drie. Ik denk dan: ‘Doek ze op, de bulldozer erover en bouw er woningen.’ Dan doe je écht wat aan de woningnood.”

Je bent opgegroeid in de Haagse Drevenbuurt. Hoe was jouw jeugd?
,,In die tijd was alles heel duidelijk. Iedereen in mijn omgeving was christelijk of hervormd. We gingen naar dezelfde kerk en dezelfde school. Ondanks dat ik een heel leuke jeugd heb gehad, mis ik die overzichtelijkheid niet. Mensen staan nu veel meer open voor nieuwe culturen en meningen. Dat was toen wel heel anders. Ik kan mij niet herinneren dat ik op mijn twaalfde ooit contact had gehad met een katholiek iemand, dat is natuurlijk gek.”

Welk ander beroep zou je willen uitoefenen?
,,Dan zou het een beroep zijn waarbij je écht iemand helpt. Arts, chirurg of dierenarts. Dat laatste wilde ik als kind al worden. Ik ben zelfs een tijdje gestopt met vlees eten. Tot groot verdriet van mijn ouders.”

Doe je zelf ook aan vrijwilligerswerk?
,,Ik ben van verschillende clubs ambassadeur. Ik doe veel voor MAX Maakt Mogelijk. Dat zie ik als vrijwilligerswerk want ik word daar niet voor betaald. Dat wil ik ook niet. Als ik over een paar jaar met pensioen ga, zou ik graag nog meer willen doen.”

Wat doe je graag in het weekend?
,,Op dit moment is er niet veel te beleven. Ik rijd regelmatig met mijn vrouw ergens heen, en dan halen we koffie die we dan in de auto opdrinken. Maar laatst waren we in Delft en je kon daar over de hoofden lopen. We zijn toen maar snel weer weggereden.”

Wat maakt je vrolijk en wat ergert je?
,,Ik word vrolijk als ik met mensen mag werken die plezier hebben in wat ze doen, dat ik zie dat ze ervoor gaan. Maar ik word natuurlijk ook vrolijk van mijn gezin. Dat vind ik gezellig. Ik erger me als mensen de kantjes ervan aflopen en aan mensen die niet eerlijk of loyaal zijn. Daar heb ik een hekel aan.”

Lees ook:

10 vragen aan… Micky Hoogendijk

Back To Top
Zoeken