skip to Main Content

10 vragen aan… Daphne Deckers

10 Vragen Aan... Daphne Deckers

Daphne Deckers (53) is schrijfster, columniste en presentatrice. Daphne is getrouwd met oud-tennisser Richard Krajicek met wie ze in Muiderberg woont. Ze hebben twee kinderen: dochter Emma en zoon Alec. Volgende maand verschijnt Daphnes boek over Nederland en onze eigenaardigheden: Niksen. CITY stelde Daphne 10 vragen.

Wat mogen we van jou verwachten in het nieuwe jaar?

,,Als het goed is komt volgende maand mijn nieuwe boek uit. Het boek gaat over alles wat ik leuk vind aan Nederland. Over al onze eigenaardigheden maar ook over mooie Nederlandse stilteplekken. Ik leer er zelf veel van, er is zoveel dat ik nog niet over mijn eigen land wist. Ook zijn er weer ideeën voor een nieuw programma, maar ja, ik heb ook ideeën voor een historische roman…”

Welk boek dat je hebt geschreven is het meest bijzonder voor jou?

,,Elk boek is als een kindje, dus nu vraag je me te kiezen tussen mijn eigen bloedjes, haha… Er zit zóveel werk in een roman – aan Dubbel zes heb ik bijna twee jaar gewerkt – dat alle titels me even dierbaar zijn. Maar ik heb een zwak voor een van mijn kinderboeken: Het Vliegende Schaap, het waargebeurde verhaal van de allereerste ballonvaart in 1783, die werd ‘bemand’ door een schaap, een haan en een eend. Dat boek wordt in Los Angeles vertegenwoordigd door het top Hollywood agentschap CAA, die er een animatiefilm in zien. Dus wie weet gebeurt er ooit nog een wonder!”

De verfilming van jouw boek ‘Alles is zoals het zou moeten zijn’ heeft de Gouden Film-status behaald. Hoe voelt dat als schrijver?

,,Geweldig! Vooral voor het team: de acteurs, de regisseur, de producenten. Én ik ben natuurlijk heel blij voor de scenarioschrijfster, Anna Pauwels. Zíj heeft van mijn roman een film gemaakt.”

Je woont met Richard in Muiderberg. Wat vind je daar het leukst aan?

,,De gemeente Gooische Meren heeft echt alles: het is een prachtig groen water- en bosrijk gebied met het Muiderslot (volgens Tripadvisor hét mooiste kasteel van Nederland), het Anton Pieck-achtige Naarden-Vesting, het natuurmonument Naardermeer en natuurlijk het strand van Muiderberg. Ons dorp was eind negentiende eeuw dé badplaats van Amsterdam, nu is het vooral knus en gezellig.”

Wat zou beter kunnen in Muiderberg?

,,Wat ik persoonlijk erg jammer vind, is dat ze de langste spoorboogbrug van Europa plompverloren voor de ingang van het pittoreske Muiderberg hebben gezet. Een verschrikkelijk groot bouwwerk dat net zoveel staal heeft als de Eiffeltoren, nou, gefeliciteerd.”

Richard en jij zijn graag in Marbella, wat is het eerste dat je daar doet als je er aankomt?

,,Naar de groente- en fruitmarkt! De watermeloenen zijn top, de avocado’s altijd rijp, de tomaten heerlijk van smaak. En ik neem meteen een zak pimientos de padron mee, niet-scherpe groene Spaanse pepers, voor op de grill. Beetje olijfolie en zeezout – zo lekker.”

Mooiste plek/plaats in Nederland?

,,Dat is een moeilijke vraag want er zijn er zóveel. Van de Wadden en de Veluwe tot de Biesbosch en Zuid-Limburg: Nederland heeft prachtige gebieden met een ongekende variatie aan natuur.

Waar ben je nog nooit in Nederland geweest, maar zou u wel graag willen zien?

,,Ik heb (o, schande) de hunebedden nog nooit gezien. Wist je dat die even oud zijn als de Egyptische piramiden? Je kunt er een hele rijtoer langs maken in een elektrische ‘oldtimer’. Dat lijkt me zó leuk. Ons eigen historische erfgoed mag wel wat meer in het zonnetje worden gezet.”

Wie verdient volgens jou een standbeeld?

,,De mensen in de zorg. Die werken zó verschrikkelijk hard in deze coronatijden. Maar loonsverhoging en bonussen lijken me nuttiger dan een standbeeld. Ik kan me ook ergeren aan mensen die alles beter menen te weten dan deskundigen, wetenschappers en specialisten die ergens hun hele leven voor hebben gestudeerd. We begeven ons op een hellend vlak als we serieuze wetenschap ‘ook maar een mening’ gaan noemen. De wetenschap is zeker niet perfect, maar laten we wel verstandig blijven.”

Wat weten we niet van Daphne Deckers?

,,Dat ik ben vernoemd naar Daphne du Maurier, mijn moeders favoriete schrijfster van vroeger. Zij schreef Rebecca in 1938 dat later werd verfilmd door Alfred Hitchcock.”

Back To Top
Zoeken