skip to Main Content

Zó woonde en werkte de melkboer! 

De honderdste verjaardag van de Van der Pekbuurt wordt goed gevierd, zoals met een expositie waarbij het verleden tot leven komt. 

NOORD  Tot 17 juli kun je naar de tentoonstelling 100 jaar Van der Pek in het voormalige melkwinkeltje in de Begoniastraat 6 en in het poortgebouw even verderop. Op initiatief van stichting Historisch Centrum Amsterdam Noord is daar te zien hoe een melkwinkelier en zijn gezin daar een eeuw geleden woonden en werkten. De man ging met zijn melkkar de wijk in, de vrouw deed de winkel. De winkelwoning in de Begoniastraat is nog de enige uit die tijd die iets van de oorspronkelijke opzet laat zien: de indeling, het tegelwerk, de granieten vloer en deels ook het verfwerk. Terloops krijg je informatie over de melkoorlog, de woningnood, de volkshuisvesting en het verhaal van de zes uitbaters die er samen meer dan vijftig jaar werkten. In de poortopslag naast de winkel wordt verteld over het bouwen van toen en over Amsterdam-Noord zoals het in 1919 was, onder de titel Wonen en werken waar eerst water was. 

Renovatie
Na afloop van de expo zullen verkoop en renovatie van het pand de sporen van het verleden voorgoed uitwissen. De buitenkant van de buurt is beschermd stadsgezicht, maar voor de binnenkant geldt dat niet. Het gratis pop-up museum is zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur open. Op 100jaarvanderpek.nl vind je meer informatie over de buurt en de activiteiten in het feestjaar. 

Back To Top
Zoeken