skip to Main Content

Woonplicht  om speculanten aan te pakken 

Kopers van middeldure woningen in bijvoorbeeld Buiksloterham mogen hun huis pas doorverkopen, nadat ze er minstens drie jaar hebben gewoond. Dit om speculatie tegen te gaan. 
 
NOORD  De gemeenteraad nam onlangs een motie aan om een woonplicht in te voeren en aldus het gedrag van huisspeculanten de kop in te drukken, meldt Het ParoolDe plicht geldt voor woningen van €175.000 tot €297.000 en houdt in dat kopers van deze huizen minimaal drie jaar in hun nieuwe huis moeten wonen, voordat ze het mogen doorverkopen. De motie werd ingediend door PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, Denk, Bij1 en Partij voor de Dieren. Ter onderbouwing noemt PvdA’er Sofyan Mbarki het gedrag in Buiksloterham. Investeerders zouden daar zelfbouwwoningen opkopen en die vervolgens voor de maximale prijs doorverkopen. Zo komen middeldure huizen terecht in het dure segment en zijn ze onbereikbaar voor woningzoekenden met een middeninkomen. ,,Als ergens veel vraag naar is, verschijnen bij diverse partijen dollartekens in de ogen, vooral bij beleggers die overal een slaatje uit willen slaan”, zegt Mbarki. ,,Ook middeldure koophuizen zijn inmiddels uitgegroeid tot speculatieobjecten. We willen dit soort snelle doorverkopen stoppen.” 
 
Sancties  
De woonplicht komt in de erfpachtvoorwaarden die de gemeente vaststelt bij de uitgifte van de grond. Vervolgens zal de ontwikkelaar deze plicht opnemen in het koopcontract. De raad wil dat wordt onderzocht onderzoekt welke sancties mogelijk zijn bij overtreding. Bij ‘schrijnende gevallen’ moeten uitzonderingen mogelijk zijn. 

Back To Top
Zoeken