skip to Main Content

Sonja Kookt voor Noord wint prijs!

Groepsfoto Van De Winnaars, Met Helemaal Rechts Sonja Hendriksma

Sonja Kookt voor Noord heeft de Omarmprijs gewonnen in de categorie ‘Iedereen perspectief’.  Sonja Hendriksma kookt al tien jaar en helpt tientallen mensen.

NOORD – In Podium Mozaïek werd de Omarmprijs 2021 uitgereikt. Belangstellenden konden het evenement live volgen via AT5. De Omarmprijs wordt al enkele jaren uitgereikt en heeft als doel initiatieven te belonen die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe beurs. ‘Sonja Kookt voor Noord’ won de prijs in de categorie ‘Iedereen Perspectief’. Dit initiatief dat Sonja Hendriksma uit Noord tien jaar geleden opstartte, won hiermee €2.500. ‘Sonja Kookt voor Noord’ wordt vanuit buurtkamer Heliotroopstraat georganiseerd. Voor tientallen mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, wordt belangeloos gekookt. Voor de coronacrisis was dat één keer per week, ten tijde van de crisis zelfs twee keer. Sonja vertelde in de video over haar initiatief: ,,Wij maken dit voor mensen die weinig te besteden hebben en voor ouderen die niet door de corona naar buiten durven.” Ze geeft aan vooral te koken om de eenzaamheid tegen te gaan. Vóór corona kwamen buurtbewoners het eten ophalen, maar tijdens de pandemie werd de maaltijd twee keer per week aan huis bezorgd. Sonja Hendriksma doet dit werk niet alleen; ze krijgt hulp van diverse vrijwilligers.

Gelijke kansen

Jurylid Douwe Veenstra reikte de prijs uit aan Sonja Hendriksma. Veenstra: ,,Ik vind het eten heel belangrijk, maar ik weet dat je via het eten veel meer doet.” Andere winnaars van de Omarmprijs zijn meidenexpertisecentrum El Mazouni coaching & sportbegeleiding in de categorie ‘Gelijke kansen voor kinderen’, Don Bosco Straatvisie (een organisatie die kwetsbare jongeren en jonge ouders tussen de zeventien en 27 jaar helpt) kreeg de Omarmprijs Jong. Die organisaties wonnen beide eveneens €2.500. De hoofdprijs ging naar Stichting Carabic, die zich met name inzet voor kwetsbare Caribische- en Moslimvrouwen. Deze stichting won €5.000.

(Foto: Joost Weddepohl)

Lees ook…

‘De Veldpost’ terug op oude stek aan Kometensingel

Back To Top
Zoeken