skip to Main Content

Zo houdt Oost ‘droge voeten’

De komende drie jaar worden blauwgroene daken aangelegd op corporatiewoningen in de Oosterparkbuurt en Kattenburg. Met dank aan Europa, want Brussel steunt het project met €4,8 miljoen aan subsidie.

 

OOST – Het verschil tussen blauwgroene en groene daken is dat bij die eerste onder het groen extra water wordt opgevangen. Dat is handig bij extreme regenval, maar ook bij hitte; vocht kan langer verdampen. Daardoor blijft het koeler in de huizen en de buurt. Ook kunnen er meer verschillende soorten planten groeien, waardoor de biodiversiteit toeneemt. In Oost zijn de locaties Oosterparkbuurt en Kattenburg gekozen omdat deze buurten een verhoogd risico hebben op wateroverlast en schade bij extreme regenval. Bovendien zijn hier voldoende geschikte daken van corporatiewoningen die aan vervanging toe zijn. Het gaat totaal om 10.000 m2 dak. Het project krijgt een Europese subsidie van €4,8 miljoen als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie.

 

Weersvoorspelling

Vernieuwend in deze proef is het slimme systeem met sensoren, waardoor het dak water vasthoudt of juist loost, gebaseerd op de weersvoorspelling. Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam koppelt een onderzoek aan het project. Lector Jeroen Kluck laat CITY weten: ,,We gaan het effect op de stad onderzoeken. In hoeverre zorgen deze daken voor minder wateroverlast? Zijn er positieve effecten op hittestress en leefbaarheid? Dat willen we concreet maken.”

Back To Top
Zoeken