skip to Main Content

Lister Buildings wint Koffiefabriek Amsterdam

Het Amstelkwartier.

Lister Buildings mag van de Koffiefabriek in het Amstelkwartier een flexibel woon- en werkgebouw (FITz) realiseren. Zeventig woningen en achthonderd vierkante meter aan voorzieningen.

OOST – Het team van Lister Buildings heeft de aanbesteding voor de ontwikkeling van de Koffiefabriek gewonnen, een kavel in de A2-zone bij het Amstelkwartier. Het te realiseren gebouw wordt zelfvoorzienend en energieneutraal. Lister werkt met een zelf ontwikkeld bouwsysteem dat hoofdzakelijk bestaat uit houten elementen. Met hun plan hebben zij een van de eerste aanbestedingen in Amsterdam gewonnen die draait om circulariteit. FITz zal bestaan uit voorgefabriceerde houten elementen met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, die op locatie in elkaar worden gezet. De fabrieksmatig gefabriceerde elementen zijn uitstekend geïsoleerd en zowel het dak als de kopse gevel wordt voorzien van hoog rendement zonnepanelen. Hierdoor wordt het gebouw op jaarbasis energieneutraal. Ook voor de natuur wordt FITz een hotspot. Door de speciale inrichting en natuurzones rond het gebouw zullen vogels en vlinders zich er thuis voelen. Het systeem kan in de toekomst uit elkaar worden gehaald zonder iets af te breken, dit dankzij de droge verbindingen in de constructie.

Buurtgevoel
FITz bestaat uit zeventig woningen, waarvan veertig procent sociaal, veertig procent middenhuur en twintig procent vrije sector. Er komen verschillende woningtypes in het gebouw. Daarnaast wordt ook het aanbod aan groen gevarieerd met een binnentuin, speeltuin en daktuin met uitzicht over de stad. De begane grond bestaat straks uit open, flexibele ruimtes voor horeca, een gemeenschap voor makers en ambachten aan de kade. Daarbij kunnen bewoners gebruik maken van een gemeenschappelijke huiskamer, gefaciliteerd door de horeca, die het buurtgevoel van deze wijk in ontwikkeling versterkt.

(Foto: Flickr / jpmm)

Lees ook…

Grote oplaadbatterij op P+R Zeeburgereiland

Back To Top
Zoeken