skip to Main Content

Wandeling terug in de tijd

De stadswandeling ‘gedeelde geschiedenis’ leidt langs plekken in Oost die een historische link hebben met kolonialisme, migratie en de Tweede Wereldoorlog.

OOST – Wist je dat de allereerste succesvolle kraakactie in 1969 plaatsvond aan de Wijttenbachstraat? Dat op de hoek van de Celebesstraat en de Insulindeweg een van de oudste moskeeën van de stad ruimte biedt aan zo’n duizend gelovigen? Of dat het Tropenmuseum vroeger het Koloniaal Museum heette? In onze stad barst het van zulke feitjes. Iedere Amsterdammer heeft immers een eigen verhaal en een eigen familiegeschiedenis, waar hij of zij ook vandaan komt. De gemeente Amsterdam stimuleert het delen van deze verhalen. Dat doet zij om diverse redenen: ,,Om meer begrip te krijgen voor elkaar, om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt en om zelf te ervaren dat Amsterdam een optelsom is van een meerstemmig verleden.’’

Google Maps

Wist je bijvoorbeeld dat er op de Wereldtentoonstelling van 1883 een Surinaamse jongen als bezienswaardigheid tentoongesteld werd? Historici hebben dit soort minder bekende lokale feiten verzameld en verwerkt in een wandelroute voor Oost en de overige zes stadsdelen. De routes moeten meer bekendheid geven aan de invloed die kolonialisme, migratie en de Tweede Wereldoorlog op de Amsterdamse geschiedenis hebben gehad. De wandelingen zijn voor iedereen toegankelijk via Google Maps. Door te klikken op een locatie, verschijnt er info over de rol van deze plek in de gedeelde geschiedenis van de stad. Kijk op: amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis.

Back To Top
Zoeken