skip to Main Content

Steun voor student met schulden

Steun Voor Student Met Schulden

‘Een weeffout’ noemt wethouder Esmah Lahlah het verbod om de studiefinanciering te gebruiken bij schulden. Daarom komt de gemeente nu met een oplossing voor studenten in nood…

TILBURG – Om studenten niet de dupe te laten zijn van de wijzigingen in twee wetten heeft de gemeente besloten in te grijpen. Volgens de wetgeving mogen studenten die gebruikmaken van een schuldregeling hun schulden alleen aflossen vanuit het inkomen van een bijbaan. Niet vanuit de studiefinanciering. De gemeente is het niet eens met dat verbod en stelt: ‘Tilburg vindt dit onaanvaardbaar en staat daarom borg voor de aflossing van €50 per maand’.

Landelijke weeffout

De gemeente vindt deze wijzigingen in de wetten niet passend omdat het risico bestaat dat schuldeisers niet meer meewerken aan een schuldregeling. Het gevaar bestaat dat studenten afhaken en fulltime gaan werken en op die manier hun schulden af te lossen. Wethouder Esmah Lahlah (Bestaanszekerheid en Arbeidsparticipatie): ,,We willen onze inwoners actief hulp bieden bij het oplossen van schulden. Ook al is hier sprake van een landelijke weeffout in de wetgeving, als stadsbestuur voelen we ons verantwoordelijk om hier een lokale oplossing voor te bieden.”

Gratis geld

Dat de gemeente inspringt betekent niet dat er sprake is van ‘gratis geld’ voor de studenten. Zij moeten het bedrag op een later moment en in samenspraak met Team Schuldhulpverlening terugbetalen. Wethouder Lahlah: ,,Het is wat ons betreft wel een tijdelijke oplossing. Ook voor deze groep inwoners moet het in de landelijke wetgeving structureel goed geregeld zijn. Daar gaan we zeker ook voor pleiten aan de landelijke overlegtafels en bij de wetgever.”

(Foto: Flickr / Brian Omura)

Lees ook:

Wethouder Esmah Lahlah leeft maand van de bijstand

Back To Top
×Close search
Zoeken