skip to Main Content

Stadswandeling door het verleden

De wandeling ‘gedeelde geschiedenis’ leidt langs plekken in Noord die gekoppeld zijn aan kolonialisme, migratie en WO II.

NOORD- Ken je het verhaal van de bomexplosie op de Jasmijnstraat? De geschiedenis van het galgenveld op landtong Volewijck, het schip Veronica of woonoord Atatürk? Stadswandeling ‘gedeelde geschiedenis’ leidt langs plekken in Noord die een historische link hebben met kolonialisme, migratie en WO II. In onze stad barst het van zulke feitjes. Iedere Amsterdammer heeft immers een eigen verhaal en een eigen familiegeschiedenis, waar hij of zij ook vandaan komt. De gemeente stimuleert het delen van deze verhalen. ,,Om meer begrip te krijgen voor elkaar, om te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt en om zelf te ervaren dat Amsterdam een optelsom is van een meerstemmig verleden.’’

Google Maps

Wist je bijvoorbeeld dat er op de Wereldtentoonstelling van 1883 een Surinaamse jongen als bezienswaardigheid tentoongesteld werd? Historici hebben dit soort minder bekende lokale feiten verzameld en verwerkt in een wandelroute voor Noord en de overige zes stadsdelen. De routes moeten meer bekendheid geven aan de invloed die kolonialisme, migratie en Wde Tweede Wereldoorlog op de Amsterdamse geschiedenis hebben gehad. De wandelingen zijn toegankelijk via Google Maps. Door te klikken op een locatie, verschijnt er meer info over de plek. Kijk op: amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis.

Back To Top
Zoeken