skip to Main Content

Snorfietser naar de rijbaan

Hier Mag De Snorfiets Binnenkort Niet Meer Het Fietspad Op

Ondanks de bezwaren gaat de snorfietser toch van het fietspad af en de rijbaan op. Levensgevaarlijk, zo klinkt het uit snorfietshoek. Maar de wethouder ziet dat anders…

UTRECHT – Veel snorfietsers zijn het er niet mee eens, maar de gemeente zet door. Ook snorfietsers (de tweewielers met een blauw kenteken die maximaal 25 km/uur mogen rijden) moeten vanaf 30 september op een aantal wegen op de rijbaan. Zij zijn dan ook verplicht een helm te dragen. Wethouder Eelco Eerenberg denkt dat de nieuwe situatie goed voor de snorfietser zal zijn: ,,Op de rijbaan worden zij beter gezien door automobilisten en hebben ze meer ruimte dan op de smalle fietspaden. Hierdoor gebeuren er minder ongelukken.” Maar veel snorfietsers denken daar heel anders over. Zij zijn het niet eens met de helmplicht. Het niet hoeven dragen van een helm was voor veel snorfietsers juist een reden om geen bromfiets (40 km/uur) aan te schaffen. Sommigen vinden het maar niets dat ze de rijbaan op moeten; ze vrezen juist voor hun veiligheid en denken ook dat de maatregel niet nodig is als de gemeente beter handhaaft op de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Op die manier zouden te snel rijdende, opgevoerde snorfietsen er beter uitgepikt kunnen worden.  De wethouder lijkt zich liever te focussen op de fietser: ,,Zij krijgen meer ruimte op het fietspad, hebben minder last van stank en lawaai, de doorstroming wordt daar beter en de lucht gezonder.” Wel zegt de gemeente de veiligheid van de snorfietsers zeer serieus te nemen.

Proefritten

De gemeente verzorgt proefritten waarbij snorfietsen onder begeleiding de rijbaan op gaan. Ook kunnen snorfietsers een persoonlijk routeadvies aanvragen als zij liever niet op de rijbaan rijden Automobilisten worden geattendeerd op de aanwezigheid van snorfietsers op de rijbaan. Overigens is recentelijk door de gemeenteraad besloten dat op veel Utrechtse wegen niet harder gereden mag worden dan dertig kilometer per uur, dit betekent dat het snelheidsverschil met de snorfietsers aanzienlijk beperkt wordt.  De wethouder gaat bij herinrichtingen in het vervolg zelfs kijken naar maximumsnelheden van vijftien kilometer per uur. Meer informatie over de snorfietsmaategel, de plekken waar de nieuwe regels gaan gelden en reacties op de maatregel via utrecht.nl/snorfiets.

(Foto: Flickr / _Tophee_ & Citynieuws / Jardo Louw)

Lees ook…

Groen licht voor bussen U-OV

Back To Top
Zoeken