skip to Main Content

Proef luierinzameling van start

Stadsdeel Oost heeft ‘luiercontainers’ neergezet. Dit doet de gemeente om te achterhalen of bewoners bereid zijn ‘speciaal’ afval te scheiden.

OOST – Sinds twee weken heeft het Stadsdeel bij vijf locaties afvalcontainers voor gebruikte luiers neergezet. De ‘luiercontainers’ staan bij twee filialen van kinderopvang Partou (Zeeburgerdijk 70, Christian de Wetstraat 23) en bij drie vestigingen van Etos (Helmholtzstraat 57, Linnaeusstraat119/ hoek Polderweg, Molukkenstraat 71-73/ hoek Balistraat). De containers zijn onderdeel van een proef van drie maanden. Het Stadsdeel wil met de proef kijken of mensen bereid zijn luiers apart te bewaren. De containers zijn afgesloten en kunnen alleen worden gebruikt door mensen die zich voor de proef hebben aangemeld. Nu eindigen de luiers nog gewoon bij het huisvuil. Bij een sorteerproef van de gemeente bleek de grijze zak met restafval voor gemiddeld 5,2 procent gevuld te zijn met luiers en incontinentiemateriaal. Per jaar is dat dertien kilo per Amsterdammer. En dat terwijl materialen uit luiers goed zijn te recyclen. Zo is het plastic uit de omhulsels weer bruikbaar als grondstof, bijvoorbeeld voor dopjes van schoonmaakmiddelen.

Gerecycled

De afvalverwerker van de gemeente, AEB Amsterdam, onderzoekt of er een fabriek kan komen om luiers te recyclen. Omdat hier luiers voor nodig zijn, steunt de gemeente deze proef met aparte luierinzameling van Procter & Gamble, de moederonderneming van Pampers. De luierfabrikant zou zelf ook gebruik kunnen maken van gerecyclede ‘onderdelen’ van luiers.

Back To Top
Zoeken