skip to Main Content

Oplichtersalarm in Pretoriusstraat

Een geraffineerde woonfraudeur zou ten minste zes keer hebben toegeslagen in Oost. De Aziatische man lokt via Facebook jonge woningzoekenden. Hij gebruikt daarvoor een adres in de Pretoriusstraat.

OOST – Een kamer in de Pretoriusstraat, welke jonge woningzoekende wil dat niet? Sinds de komst van Dirk, de bouw van Oostpoort en de vele gezellige horeca is de straat gewild. De eerste reactie van het ‘slachtoffer’ is dan ook enthousiast als hij hoort van de beschikbare woonruimte. De woonfraudeur vraagt per maand €800 euro aan huur en wil ook nog eens een borg van €800 euro. Bij elkaar zijn de slachtoffers dus €1600 kwijt. Wanneer zij om de sleutel vragen, volgt er een smoesje. ,,Ach, dat kom later wel, volgende week.” Totdat het moment van aanvaarding van de kamer aanbreekt. Wat schetst dan de verbazing: het facebookaccount blijkt opgeheven te zijn en de verhuurder/tussenpersoon is met de noorderzon vertrokken, opgegaan in de mist van Amsterdam-Oost. De schok is groot als blijkt dat er sprake is van oplichting. Naar verluidt heeft de politie in Oost zes aangiftes van deze en vergelijkbare aanpakken. Door het plaatsen van een nep-woningadvertentie willen oplichters geld of documenten voor identiteitsfraude afhandig maken van woningzoekenden. Ze vragen een geldbedrag voorafgaand aan een bezichtiging, vooruitbetaling van de borg of om kopieën van identiteitsdocumenten.

Rechtsgeldige verhuurder

De politie waarschuwt voor deze nepverhuurders. Het advies is om nooit in te gaan op dit soort verzoeken. Het devies luidt: controleer vooraf altijd of de aanbieder betrouwbaar is en probeer te achterhalen of de aanbieder de rechtsgeldige verhuurder is van de woning.

Back To Top
Zoeken