skip to Main Content

De aantrekkingskracht van Mekka

Het Tropenmuseum kijkt terug op een succesvol 2018 met razend populaire exposities. De tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka’, die vanaf 15 februari te zien is, belooft ook een dikke hit te worden.

OOST – De expositie ‘Cool Japan’ trok sinds de opening eind september 2018 ruim 79.000 bezoekers en is daarmee de best bezochte tentoonstelling in het Tropenmuseum in de eerste drie startmaanden. De expositie is nog tot en met 1 september 2019 te zien. Ook de Tropenmuseum Junior-tentoonstelling ‘ZieZo Marokko’, die nog loopt tot en met 3 maart 2019, blijft populair. Sinds de opening van het Tropenmuseum Junior in 1975 heeft een expositie nog nooit zoveel bezoekers gehad. Vanaf 15 februari 2019 tot en met 12 januari 2020 is ‘Verlangen naar Mekka’ te zien. Deze expositie geeft een bijzonder inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld: de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka (‘hadj’), de Saoedische stad waar de Ka’Aba staat, het kubusvormige centrale heiligdom van de islam. Via verhalen van Nederlandse pelgrims, schitterende voorwerpen en indringende reportages krijg je een veelzijdig beeld van de hadj. Zo kun je met een VR-bril ervaren hoe het is om in Mekka te zijn; voor niet-moslims een unieke ervaring, aangezien Mekka enkel toegankelijk is voor moslims.

Hadj-documentaire

Al eeuwenlang inspireert de hadj kunstenaars en vorsten tot het (laten) vervaardigen van speciale objecten. In de tentoonstelling zijn meer dan driehonderd aansprekende stukken uit verschillende islamitische kunstcollecties bijeengebracht. Zo kun je je vergapen aan een vier meter hoge negentiende-eeuwse draagstoel die kamelen meedroegen in de jaarlijkse hadj-karavaan van Caïro naar Mekka. Er zijn fragmenten te zien van de eerste hadj-documentaire uit 1928 en er staat hedendaagse kunst opgesteld, zoals de installatie Magnetism van Ahmed Mater, die de aantrekkingskracht van de Ka’ba symboliseert.

Back To Top
Zoeken