skip to Main Content

Openbaar groen straks beheerd door bewoners?

De Gemeente Wil Zelfbeheer Van Openbaar Groen Promoten!

Met de campagne die dit voorjaar van start gaat, promoot de gemeente zelfbeheer van openbaar groen. Wijkbijeenkomsten en een gemeenteloket moet bewoners daarbij helpen.

UTRECHT – Wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte) moedigt bewoners aan om aan de slag te gaan met het openbaar groen in de wijk. ,,We bieden inwoners al jaren de mogelijkheid om groen in de openbare ruimte te onderhouden en te beheren. Denk bijvoorbeeld aan geveltuinen, boomspiegels, buurt- en stoeptuinen en het onderhouden van een stuk park. Dit werkt al goed, maar met het nieuwe plan zetten we nog steviger in op initiatieven voor zelfbeheer van groen in de stad. Meer groen zorgt voor een gezonde, duurzame en aantrekkelijke stad voor inwoners en ook voor dieren.” De gemeente start een publiekscampagne om ‘groene vrijwilligers’ te enthousiasmeren, maar ook om de huidige zelfbeheerinitiatieven beter te ondersteunen met de ontwikkeling van één gemeentelijk loket waar bewoners terechtkunnen met hun vragen. Ook wil de gemeente (digitale) wijkbijeenkomsten houden waar ze samen met bewoners zal kijken naar de mogelijkheden.

Géén toestemming

Er zijn twee soorten zelfbeheer waarmee de ‘groene vrijwilligers’ aan de slag kunnen. Zelfbeheer mét toestemming en zelfbeheer zónder toestemming van de gemeente. Wanneer er geen toestemming is gevraagd/verleend, gaat het om planten die tegen een huis aangroeien, het vullen van lege ruimte aan de voet van bomen of het plaatsen van plantenbakken. Zelfbeheer met toestemming betreft grotere projecten zoals buurt- en stoeptuinen. Wie een stuk openbaar groen wil beheren, kan een financiële bijdrage aanvragen bij de gemeente. Meer informatie via utrecht.nl/zelfbeheer.

(Foto: Flickr / Donna McNiel)

Lees ook:

Zuilense Vecht wonen in een ‘groene buffer’

Back To Top
Zoeken