skip to Main Content

‘Onze’ Lucia geeft drop-outs tweede kans

In de serie Dream School is tot en met 22 april te zien hoe docenten proberen schoolverlaters weer aan het leren te krijgen. In de directie van de school zit een sportlegende die haar wortels in Noord heeft.

NOORD – Op 18 februari opende bokser Lucia Rijker samen met rector Eric van ’t Zelfde de Dream School. Voor de derde keer ontfermen de twee zich over voortijdige schoolverlaters en proberen ze tot hen door te dringen, zodat zij hun leven weer op de rails krijgen. Daarbij krijgen ze hulp van gastdocenten als Duncan Stutterheim, Lodewijk Asscher, Floortje Dessing en Marco Kroon. Tot en met 22 april kun je wekelijks zien hoe iedereen zich inspant om de scholieren te bereiken. Geen makkelijke opgave, gezien het heftige verleden van de drop-outs, die vaak als kind al aan hun lot werden overgelaten. Maar als iemand ze kan laten vechten voor een beter bestaan, dan is het Lucia Rijker wel. Rijker woont nu in Amerika, maar ze is 1967 geboren in Noord. In Mokum Magazine zei ze daarover: ,,Ik ben thuis, aan de Statenjachtstraat, geboren in nieuwbouwwijk de Banne. We woonden in de laatste flat en keken uit op boerderijen en weilanden. Als kind was het er geweldig, want we hadden alle ruimte. In die tijd had je zelfs nog een melkboer, bij wie ik mijn eerste baantje scoorde. Ik moest kratten slepen en kreeg dan een halve liter hopjesvla als beloning. Ik vond het geweldig om te helpen en wie weet ben ik daardoor wel zo sterk geworden!”

Boeddha

Lucia scoorde vier keer de wereldtitel kickboksen en werd twee keer wereldkampioen boksen. Ze trainde met Mike Tyson en geeft al meer dan twintig jaar les in diverse (vecht)sporten. Behalve haar lichaam traint ze ook haar geest. Om compassie, wijsheid en moed te ontwikkelen, bestudeert ze de leer van Boeddha en mediteert ze dagelijks. Benieuwd of het haar zal lukken om de jongeren in balans te krijgen? Stem dan de komende maandagen om 21.20 uur af op NPO3!

Back To Top
Zoeken