skip to Main Content

Ken je de palingroker uit Friesland?

Ken Je De Palingroker Uit Friesland?

Vanaf de Kadoelenwerf vaart De Friese Palingroker uit om zijn waar te verkopen. Bij storm vaart hij niet, maar met al die mooie dagen in het verschiet ontmoet je hem vast snel.

NOORD – Via mond-tot-mondreclame weten mensen palingroker Bas Oosterbaan te vinden en anders helpt de media hem wel. ,,Pas werd ik gebeld door een journaliste. Ze wilde een stuk over mij schrijven voor een blad voor Japanse expats in Amsterdam.” Dikke kans dat ze wel pap lusten van de paling die hij rookt in de ton op zijn boot. Behalve aal rookt hij daarin ook zalm en gans. Bas verkoopt vanaf de boot, terwijl hij luidkeels zijn waar aanprijst. Wekelijks steekt hij het IJ over, tenzij het stormt. Prinseneiland is een van zijn reguliere haltes, maar een vaste route ontbreekt. Zijn koers hangt af van het weer, vooral van de wind. Voor hij vertrekt, zet zijn schipper de route op facebook.com/defriesepalingroker/.

Manager

Als je met Bas Oosterbaan praat, is het alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Toch was hij in 2017 nog manager bij de VU. Toen hij daar op zijn 57ste werd ontslagen, besloot hij voor zichzelf te beginnen en ging hij rondom zijn Friese woonplaats Koudum paling verkopen. Totdat iemand zei dat zijn bedrijf in Amsterdam zou kunnen aanslaan. Een gouden tip: ,,Amsterdammers zijn gék op mijn paling.”

Back To Top
×Close search
Zoeken