skip to Main Content

Met lood in de schoenen naar de kraan

Voor Kinderen Zijn De Loden Waterleidingen Gevaarlijk. Deze Kinderen In De Rode Kruisstraat Waren Zich In 1978 Niet Onbewust Van De Risico’s.

Het was schrikken toen de nieuwe cijfers van woningen met loden drinkwaterleidingen bekend werden gemaakt. In de tuindorpen van Noord zijn nog steeds 2600 corporatiewoningen die deze oude leidingen hebben. En dan zijn er nog de woningen van particuliere verhuurders!
NOORD – Heel veel woningen in Noord hebben nog loden drinkwaterleidingen. Het betreft maar liefst 2600 corporatiewoningen in de tuindorpen. Lood in drinkwater is ongezond, met name voor jonge kinderen. Het RIVM stelde: ‘In woningen van voor 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. Deze geven lood af aan het kraanwater. Consumptie daarvan is ongezond. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie. Ook kan een hoge loodblootstelling leiden tot effecten op de nieren en de bloeddruk.’ Loden leidingen zijn te herkennen aan hun grijze kleur en veelal een beetje bobbelig. In Amsterdam is al geruime tijd aandacht voor (het verwijderen van) loden leidingen, maar vooralsnog zitten veel bewoners van Tuindorp Nieuwendam, Tuindorp Oostzaan en Tuindorp Buiksloot er nog wel een tijdje mee opgescheept.

Huidige situatie
In de tuindorpen gaat het om toevoerleidingen die onder de woonblokken liggen waardoor het drinkwater besmet raakt. Zelfs al zijn de leidingen in de woning zelf verwijderd. Woningcorporatie Ymere gaf eerder aan nog tot 2022 bezig te zijn met het weghalen van deze loden leidingen, in de huidige situatie worden door deze corporatie twintig woningen per week ‘loodvrij gemaakt’. Onduidelijk is in hoeverre particuliere verhuurders het probleem aanpakken, want zoals vermeld zijn de 2.600 woningen die eerder werden genoemd corporatiewoningen. Twee derde van de particuliere verhuurders zei eerder bereid te zijn de loden leidingen te vervangen, maar één op de drie particuliere woningverhuurders wil dat niet.

 

Back To Top
Zoeken