skip to Main Content

LUMC onderzoekt nieuwe vaccinmethode

Kan Vaccineren Straks Met Minder Vaccin?

Via huidvaccinaties wil het Leids Universitair Medisch Centrum kijken of we vaccins kunnen besparen. Het is zeker geen nieuwe methode, maar ze wordt niet vaak gebruikt…

LEIDEN – In de strijd tegen COVID-19 krijgen mensen een vaccin in de spier toegediend. Het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt nu de veiligheid en werking van huidvaccinatie. Daarvoor is een kleinere hoeveelheid vaccin nodig. ,,Met een huidprik vaccineren we mogelijk vijf keer meer mensen met dezelfde voorraad”, klinkt het veelbelovend. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door crowdfundingsactie #wakeuptocorona. Internist-infectioloog Anna Roukens over de noodzaak van haar onderzoek: ,,We hebben op dit moment te weinig voorraad is om iedereen tegelijk te vaccineren. Met huidvaccinatie kunnen we meer mensen vaccineren met dezelfde hoeveelheid vaccin. Mensen komen dus sneller aan de beurt. We gebruiken deze methode al langer bij inentingen tegen hondsdolheid en gele koorts. Het is een uitstekende manier om zo zuinig mogelijk met vaccin om te gaan. We willen nu onderzoeken of het Moderna-vaccin ook geschikt is voor huidinenting.”

Meer geld

Ondanks dat er steeds meer vaccins beschikbaar komen, benadrukt Roukens aan dat haar onderzoek zeker zinvol is. ,,We verwachten dat we vaker uitbraken van coronavirussen gaan krijgen. Verder zijn er in arme landen tot nu toe bijna helemaal geen vaccins gezet. We zijn dus zeker nog niet klaar met vaccineren.” Dit onderzoek kon worden opgestart door de opbrengst van crowdfundingsactie #wakeuptocorona. Roukens: ,,Het geld van de inzamelingsactie was enorm belangrijk! Zonder de 40.000 euro van de actie hadden we het onderzoek niet kunnen starten. We hebben wel nog meer geld nodig, maar door de crowdfunding kunnen we nu eerst de veiligheid van huidvaccinatie aantonen. Hopelijk helpt dat om nog meer geldschieters over de streep trekken.” Doneren kan via #wakeuptocorona: http://bit.ly/WakeUpToCorona.

(Foto: Flickr / U.S. Secretary of Defense)

Lees ook:

Haven Den Haag Centraal steeds concreter

Back To Top
Zoeken