skip to Main Content

Alternatief voor mammografie in LUMC

Alternatief Voor Mammografie In LUMC

Is de pijnlijke mammografie verleden tijd? In de toekomst zou dat zomaar kunnen. Het LUMC is het eerste ziekenhuis met de Mamma CT. Wat zijn hier de voordelen van?

LEIDEN – Het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft mogelijk een alternatief voor het mammogram. Dit is een type röntgenfoto die van borsten wordt gemaakt. Om de foto te maken worden de borsten tussen twee steunplaten gelegd en samengedrukt. Dit kan pijnlijk zijn en voor sommige vrouwen een reden om van de mammografie af te zien. Een keuze met mogelijk grote gevolgen want met de mammografie kan borstkanker ontdekt worden. Artsen zijn daarom blij met het alternatief, de Mamma CT. Dit alternatief is niet gevaarlijker dan een mammografie, de stralenbelasting is hetzelfde. Het LUMC is het eerste ziekenhuis met de Mamma CT.

Groot bed

Radioloog Martin Wasser: ,,Het apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen twaalf seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst. Je kunt je voorstellen dat dit veel comfortabeler is dan mammografie.” Met de Mamma CT worden gedetailleerde 3D-beelden gemaakt. Dat biedt voordelen. Beelden van de mammografie worden immers in twee dimensies gemaakt, daardoor is soms een MRI-scan nodig. Ook kunnen de voorstadia van tumoren met de Mamma CT worden aangetoond. Bij gebruik van de Mamma CT is de MRI-scan niet meer nodig.

Niet voor iedereen

De Mamma CT staat nog in de kinderschoenen en is nog niet voor iedereen beschikbaar. Ook duurt het ontwikkelen van de foto erg lang: ongeveer twintig minuten. Dit komt door de grote hoeveelheid data die verwerkt moet worden. In de komende periode wordt het gebruik van het apparaat nog goed onder de loep genomen, zo wordt gekeken voor welke vrouwen en welke vraagstellingen de Mamma CT het meest geschikt is en wordt gekeken of er gebruik gemaakt kan worden van kunstmatige intelligentie bij het beoordelen van de beelden.

(Foto: Flickr / Army Medicine)

Lees ook…

Dierenambulance zoekt vrijwilligers!

Back To Top
×Close search
Zoeken