skip to Main Content

Dit jaar viert de stad 3 dagen Leidens Ontzet

De Taptoe Van Het Leidens Ontzet

Het Leidens Ontzet duurt dit jaar drie dagen! 3 oktober valt op een zondag en om die reden wordt de traditionele herdenking een dag verplaatst…

LEIDEN – De Hutspotmaaltijd en de Taptoe. De meeste Leidenaren kennen het wel van het Leidens ontzet, en dat mogen we dit jaar extra vieren. Voor de enkele Leidenaar die niet weet wat het Leidens Ontzet is: Het is een feest dat elk jaar op 2 en 3 oktober (tenzij 3 oktober een zondag betreft) herdenkt dat de stad bij het Spaanse Beleg van Leiden in 1574 ontzet werd door een geuzenvloot. Dit jaar is zo een uitzonderingsjaar waarbij 3 oktober op een zondag valt. Daarom duren de feestelijkheden een dag extra. Ze worden gehouden op 2, 3 en 4 oktober.

Pleintaptoe

Op zaterdag 2 oktober heeft de 3 October Vereeniging, de organisator van de feestelijkheden, de Hutspotmaaltijd, Taptoe en de opening van het Lunapark gepland. Op zondag is het Lunapark open en wordt de Pleintaptoe gehouden. Op maandag heeft de traditionele herdenking in de Pieterskerk plaats en zo ook de andere feestelijkheden die normaal op 3 oktober plaatshebben. Alles is onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen. Traditioneel wordt er tijdens Leidens Ontzet haring en wittebrood gegeten. Dat wordt gedaan omdat de Watergeuzen bij de bevrijding van Leiden haring en witbrood uitdeelden. Een ander traditioneel gerecht is hutspot. Volgens de overlevering trof weesjongen Cornelis Joppenszoon dit gerecht aan in het verlaten Spaanse legerkamp.

(Foto: Flickr / Jdegraaf)

Lees ook:

LUMC onderzoekt nieuwe vaccinmethode

Back To Top
Zoeken