skip to Main Content

De winnaar van de Leidse Textiel Race is…

De Winnaars Van De Textiel Race Leiden. Helemaal Rechts Wethouder Yvonne Van Delft.

Het team van basisschool Joppensz mag de allereerste Textiel Race Leiden op zijn naam schrijven. Deze race helpt leerlingen aan bewustwording en kennis over hergebruik van oud textiel…

LEIDEN – Tijdens de Textiel Race nemen scholieren uit de groepen zes, zeven en acht het vier weken tegen elkaar op om textiel in te zamelen. De race is een initiatief van Sympany, deze organisatie streeft naar een circulaire textielketen voor een duurzame wereld met behoud van grondstof. De Textiel Race werd samen met de gemeente georganiseerd. De bedoeling is dat deelnemers kennis wordt bijgebracht over het recyclen van textiel en dat ze bewust worden van het belang van recycling. Dat is belangrijk. Per jaar belandt er volgens de gemeente ongeveer tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en dat wordt verbrand. Dat is zonde, want dat textiel kan nog prima hergebruikt worden voor andere doeleinden. Ook wordt veel ingezameld textiel vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien.

Flinke eindsprint

Ook in Leiden werd deze race gehouden en hier werd ruim tienduizend kilogram oud textiel opgehaald en werden 51 kledingstukken gerepareerd. Negen teams van verschillende basisscholen waren hiervoor verantwoordelijk. In de laatste weken was er een flinke eindsprint gemaakt, want de gemeente maakte eerder bekend dat halverwege de race er nog maar 3.173 kilo aan textiel was ingezameld. Het team van basisschool Joppensz mocht de overwinning van de allereerste Textiel Race Leiden op de naam schrijven. Dit team haalde net geen tweeduizend kilo textiel op.

Schoolreis

De school wint met die overwinning een geheel verzorgde schoolreis naar NEMO Science Museum, het wetenschap- en technologiemuseum in Amsterdam. Wethouder Yvonne van Delft en gemeentemedewerkers Ralph Veelenturf en Mieke Taverne en Nathalie Sijsma van Sympany waren aanwezig bij de uitreiking.

(Foto: Textiel Race / Ranka Beckers)

Lees ook…

Alternatief voor mammografie in LUMC

Back To Top
Zoeken