skip to Main Content

Is Tilburg in 2045 al circulair?

Tilburg Wil Snel Stappen Zetten Om Circulair Te Worden

De gemeente wil vooruit lopen op de rest van Nederland. Het bestuur wil graag in 2045 al circulair zijn. Dit houdt in: Geen afval en meer hergebruik van grondstoffen. Gaat dit lukken?

TILBURG – De gemeente heeft ambitieuze plannen: ,,De gemeente heeft een behoorlijke ambitie als het aankomt op de circulaire economie en wil vijf jaar vooruitlopend op de Rijksoverheid in 2045 een circulaire stad zijn”, aldus verantwoordelijk wethouder Berend de Vries. Volgens de wethouder zijn er al veel ondernemers bezig met de stap naar circulariteit en wordt er bij de particuliere huishoudens een daling van het aantal kilo restafval waargenomen. Hoe de weg naar circulariteit precies gaat, en welke doelen daaraan vast zitten, dat weet de gemeente nog niet. De komende vijf jaar worden er beleidsdoelen vastgesteld. Wel is er alvast gekeken wat er mogelijk gedaan kan worden, dit staat beschreven in het Koersdocument Tilburg Circulair 2021-2025. Hierin staat onder andere een toename van de hergebruik van bouwmaterialen en het investeren in een slimme retourlogistiek.

Geen afval meer

Volgens de gemeente bestaat in een circulaire economie geen afval meer en worden grondstoffen stelselmatig hergebruikt. Ook is de levensduur van producten langer. Op rijksoverheid.nl staat beschreven dat de overheid in 2050 een circulair Nederland voor zich ziet. Hiervoor hopen zij in 2030 al een daling van vijftig procent van het grondstoffenverbruik te zien. Of en welke koers de gemeente gaat varen, dat is een beslissing die door de gemeenteraad gemaakt moet worden.

(Foto: Flickr / Erich Ferdinand)
Back To Top
Zoeken