skip to Main Content

Het laatste puzzelstukje van de REBUS

Het Laatste Puzzelstukje Van De REBUS

Lichtkunstwerk REBUS is helemaal opgeknapt. Maar de locatie waar het moest komen te hangen, bleek nog een aardig puzzelstukje. Ook dat is nu opgelost.

UTRECHT – Kunstenaar Korrie Besems maakte voor lichtkunsttentoonstelling Nachtregels van het Centraal Museum in 1991 het werk ‘Zonder titel (REBUS)’ of REBUS. Het lichtwerk kwam te hangen aan het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat. In 2017 werd dat gebouw gesloopt. Liefhebber Ann de Vries wist samen met enkele medestanders de rebus te redden. De Vries kreeg het werk in bezit. Het werd opgeknapt en er startte een zoektocht naar een nieuwe locatie om het op te hangen. Dat bleek een behoorlijk puzzelstukje. Tijdelijk ging een deel van het kunstwerk in 2019 in het Stadskantoor. De restauratie van stukje D=UK was gerestaureerd. Nu krijgt het kunstwerk eindelijk in zijn geheel een vaste plek. Het komt voor tenminste vijf jaar te hangen aan de achtergevel van het Beatrixgebouw. Ann de Vries: ,,Op deze locatie zal het veel mensen bereiken: wandelaars, reizigers vanuit de trein, bus, tram, mensen in het Rabobankkantoor en het Stadskantoor. Een droomlocatie dus, want dit kunstwerk verdient een groot podium. Daarom vind ik de link met het Beatrixgebouw en -theater ook erg mooi.”

Niet de enige

Voordat het kunstwerk wordt geplaatst, wordt het overgedragen aan de gemeente en daarmee onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie. Ann de Vries is niet de enige die er blij mee is. Ook de ondernemers die vanuit Ondernemersfonds Utrecht (OfU) een bijdrage leverden zijn tevreden met de locatie. ,,Veel van hen werken in het stationsgebied. Daarom is de nieuwe plek van het kunstwerk een mooi centraal punt”, vertelt Tom Prosman, namens de Rabobank betrokken bij de OfU.

(Foto: Het Utrechts Archief)

Lees ook:

Geen prostitutie meer in Jaffastraat 1

Back To Top
×Close search
Zoeken